1926. – Šume u Šijani i Ližnjemoru prešle su na brigu Aziende del Demanio Forestale di Stato. Nekada su pripadale austrijskoj Državnoj upravi šuma na korištenju Ratnoj luci da bi potom pripale Talijanskoj marini. (MARCELLO BOGNERI)

1929. – Razno. Čaj od kadulje (slavulja, žalfija), ako mu se doda meda i vode te se uzima svaki poldrug sata po jednu žlicu ublažuje i ukljanja kašalj i hunjavicu. Čaj neka bude topao. Osim toga uzimlje se čaj za grgljanje i to svake pol ure. Čaj od odoljena (valerijana, saldrian) liječi koliku i grčeve u želucu: neka ga piju i oni koji boluju od živaca. (NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU FRANINA I JURINA)

1970. – Violine kakve nema u svijetu. O neobičnom graditelju violina Jožefu Ivanu Kišu (62) iz Pule pisali su mnogi listovi. Frizer rođen u Horgošu nastoji otkriti tajnu Stradivarijevog laka i na dobrom je putu. Sada je majstor Kiš načinio novi podvig, napravio je kako sam reče, violinu kakve nema u svijetu. Nova violina nema klasičan oblik i na gornjem dijelu s lijeve strane vrata zasječen je duboki zaljev. Prema riječima majstora Kiša ta inovacija omogućava postizanje tzv. visokih pozicija stoga se nada da će muzičari prihvatiti njegov izum. (GLAS ISTRE)

1970. – Rovinj 12 minuta na platnu. Zagrebačko producentsko poduzeće Adriafilm završilo je snimanje kratkometražnog dokumentarnog filma “Rovinj”. Film je snimljen u boji. Već je prikazan rovinjskim društvenim i javnim radnicima, a zvučna sinkronizacija obavit će se ovih dana. “Rovinj” traje 12 minuta, a njegovo snimanje financirala je Općinska skupština Rovinj i proizvođač kao sufinancijer. Scenarij filma je napisao književnik Oskar Davičo, a režiser je poznati filmski radnik Dragutin Vunak. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti