1896. – Rovinj, grad u kome se ne umire. U desetodnevnom periodu od 9. do 18. nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj što potvrđuje odlično stanje zdravstva. U populaciji od 10 tisuća duša, srednja vrijednost umrlih bi bila jedan umrli na dan. (MARCELLO BOGNERI)

1896. – Izašla je knjiga Edmonda Ponsa pod naslovom “Javna sigurnost”. Tiskana u tiskari Martinolich, ova publikacija sadrži i nezamjenjivi “Vademecum” za sve namještenike u javnoj sigurnosti kako u gradu tako i u provinciji. (MARCELLO BOGNERI)

1898. – Po prvi put se u Gradskoj palači u Puli sastala Dieta Provinciale Istriana – Zemaljska skupština Istre. (MARCELLO BOGNERI)

1906. – Predavanje o podučavanju analfabeta u Puli. Sutra će biti u Družbinoj školi predavanje o podučavanju analfabeta, dakle naputak, kako i na koji način može načitan čovjek u kratkom roku naučiti čitanju i pisanju svog susjeda analfabeta. (OMNIBUS)

1909. – Hrvatsko kazalište u Puli. Naši diletanti se spremaju da nam u nedjelju iznesu uspjeli komad “U ludnici” ili “Šelerov hotel”. Ta komedija će se našoj publici uvelike svidjeti te joj prirediti par sati ugodnog užitka i zabave. (OMNIBUS)

1927. – Zapljena Istarske riječi. Istarska riječ od prošlog četvrtka 13. ovog mjeseca bila je zaplijenjena. Zapljena je izvršena radi cijelog sadržaja lista. (ISTARSKA RIJEČ)

1927. – Krabuljanje o mesopustu. Prefektura istarske pokrajine izdala je proglas u kojem se pozivlje na čl. 83. kr. dekreta od 6. 11. 1926. te zabranjuje da se za vrijeme ovogodišnjeg mesopusta upotrebljavaju maske koje pokrivaju lice na ulicama, trgovima ili kakvom drugom otvorenom mjestu. Dozvoljeno je upotrebljavati maske samo na zabavama ili lokalima koji su otvoreni posjetiocima, ali se i u ovom slučaju moraju maske skinuti ako to zahtijevaju organi javne sigurnosti. One osobe koje ne bi htjele na poziv skinuti masku biti će zatvorene ili kažnjene globom od 100 do 1.000 lira. (ISTARSKA RIJEČ)

1929. – Seljačke rečenice. Ako nije januar u snijegu, teško njivi dolu i brijegu. Ako je u januaru vode, neće biti u oktobru vina. Ako je trave u januaru, neće je biti u maju. Topla januara, da te Bog očuva. Ako nije zima u januaru, bit će u aprilu i maju. (NARODNI KOLEDAR ZAISTRU FRANINA I JURINA)

1929. – Razno. Olakšanje kod pranja rublja. U vodi namoči se rublje (ovlaži) s vodom kojoj se pridoda čašica benzina. Drugo jutro, prije negoli se rubenina metne u kotao, treba ponoviti isto. Ovakav način pranja vrlo olakšava posao jer će time biti od potrebe da se rublje tek malo riba, a ujedno će se prištedjeti i dosta sapuna. (NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU FRANINA I JURINA)

Arhiva

Ostale novosti