1920. – Natjecanje u hokeju na Pattinaggiu. Prošlu nedjelju na Pattinaggiu, u Puli, se održalo priželjkivano natjecanje u hokeju na koturaljkama. Polje je bilo ukrašeno nacionalnim zastavama. Dvije ekipe su bile sačinjene od studenata. Tak nakon 20 minuta igre izbio je prvi gol. Pobjednička ekipa je pobijedila s 2 gola. Zahvaljuju se javno svi organizatori i svi oni koji su pružili financijsku pomoć. 25% od ukupnog iznosa ulaznica upotrijebit će se za izgradnju Danteovog spomenika. (L’AZIONE)

1928. – Jedna lijepa prijateljska slava. Naš pjesnik i prijatelj g. Rikard Katalinić Jeretov slavio je 8. ovog mjeseca svoju 59-ogodišnjicu. Tom zgodom priredili su mu njegovi najbliži prijatelji u Zagrebu večeru koja je prošla u najtoplijoj srdačnosti. Pročitani su pozdravi dalekih prijatelja i izrečene zdravice u kojima se iskreno i toplo uznosilo čovjeka koji je svojim radom i životom zaslužio da ga cijeli narod diže i slavi. Pozdravima i čestitkama omiljenom pjesniku pridružujemo i mi naše uz želju da nam ga Bog uzdrži još dugo čila i zdrava. (ISTARSKA RIJEČ)

1929. – Iz Kršana. Nažalost je i kod nas preuzela maha ta nesretna moda. Naše se djevojke takmiče među sobom koja će imati ljepše haljine i kaput pa se u nedjelju i blagdan šeću po cesti da ih mladići gledaju. Misle jadne ako imaju lijepe i moderne haljine da će se naši mladići odmah polakomiti za njima i vjenčati ih. Veoma je žalosno to jer mnogi otac nema u kući novca ni za sol, a kamoli za djevojačke haljine po najnovijoj modi. (PUČKI PRIJATELJ)

1959. – Grožđe u zimi. Rijetkost je u zimi pronaći grožđe na čokotu vinove loze. No to ste si mogli do nedavno priuštiti u Bujama odnosno na Crvenoj stanciji kod poljoprivrednika Giordana Rupena. Sve do sada brojni grozdovi zdravog grožđa krasili su pergolu ispred njegove kuće. (GLAS ISTRE)

1959. – Čudan izvor. Dva-tri kilometra od Motovuna kraj zaselka Peršići i Benčići nalazi se potok kojim teče voda samo za obilnih kiša. Na njegovoj desnoj strani Talijani su u svoje doba počeli kopati rudnik tražeći ugljen. U napuštenom tridesetak metara dugačkom tunelu ima mali izvor. Međutim, već nekoliko puta se desilo da iz njega odjednom provali ogromna voda usred ljeta, noseći sve pred sobom. Posljednji takav prolom, kako pričaju ovdašnji ljudi, bio je pred desetak godina. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti