1919. – Veliki bal akademskih studenata. Akademski studenti iz Pule su već duže vrijeme u fazi pripremanja i organiziranja velikog studentskog bala koji će se održati 11. siječnja u Politeami Ciscutti. Već sada se može pretpostaviti da će organizacija bala oduševiti cijelo pučanstvo. (L’ AZIONE)

1919. – Manjak osoblja na pulskom sudu. U zadnje vrijeme česte su žalbe na rad suda Grada Pule. Žalbe se najčešće odnose na malobrojnost osoblja, a pogotovo što se tiče sudaca i njihovih asistenata. Pulski sud se ne bi smio dozvoliti takve propuste s obzirom na to da nije odgovoran samo na Grad Pulu već i za 12 drugih istarskih gradića. Situacija se hitno treba riješiti. Ne može se nastaviti dalje s obzirom da nedostaje skoro 20 zaposlenika, uključujući i predsjednika. Žalbe se odnose i na neefikasnost Pulskoga suda zbog neriješenih brojnih slučajeva. (L’ AZIONE)

1920. – Bijeg dvoje zatočenika zatvora. Poznato je da je prije pet mjeseci pobjeglo 6 zatočenika zatvora “Clivo della Carita'”. Ustanovljeno je da ih je jučer pobjeglo još dvoje: sedamnaestogodišnji Komparich Carlo i pedesetogodišnji Sugar Giorgio. Dvojica su već duže vrijeme, pomoću metalnih pomagala, pokušavali rezati željezne šipke koje su bile na prozoru i napokon jučer dokrajčili misiju i prerezali ih. Pomoću svezanih plahta spustili su se u dvorište zatvora te kamenom razbili lokot na glavnim vanjskim vratima i pobjegli. (L’ AZIONE)

1921. – Pretučeni policajci. Dana 05.01. oko 23 sata policijska patrola čula je čudne krikove koji su dopirali iz Arenine ulice. Krikove je prouzročila tučnjava koja se odvijala nedaleko od Vodnjanskog trga. Kad je policija stigla na mjesto događaja zatekla je nekoliko mladića koji su se međusobno tukli. Najagresivniji među njima bio je Giuseppe Martini, ilegalni kovač iz Poreča, s privremenim boravkom u Puli. Martini je pobjegao, a policija ga je slijedila. Kad ga je patrola napokon uhvatila, Giuseppe je ugrizao jednog policajca. Ugriz je bio tako snažan i dubok da je policajac morao otići u bolnicu. Martinija su uhitili. (L’ AZIONE)

1957. – Otvoren muzej Vladimira Gortana u Umagu. U Umagu je povodom Dana Armije otvoren muzej prve istarske brigade Vladimira Gortana u kome je preko fotografija zastava dokumenata i oružja prikazan razvojni put ove brigade. Kao što je poznato ova je brigada osnovana u aprilu 1944. godine. (GLAS ISTRE)

1957. – Vijesti iz Žminja. U planu gradnja nove školske zgrade. U Narodnom odboru općine Žminj razmatra se mogućnost izgradnje jedne moderne školske zgrade koja bi dosad zamijenila dosadašnje školske zgrade u Ceru i Sutivancu koje ne odgovaranju svim zahtjevima moderne škole. Velik broj učenika u ovim dvjema školama dobio bi time odgovarajuću školsku zgradu gdje bi se otvorila osmogodišnja škola. Samo u Ceru ima 250 učenika koji su sada raspodijeljeni u dvije učionice. U općini postoji samo jedna osmogodišnja škola u Žminju koju polaze učenici s područja cijele općine. Kako su Cer i Sutivanac dosta udaljeni trebalo bi zaista izgraditi jednu odgovarajuću zgradu negdje, kako misle u općini, u sredini između ta dva mjesta. Prema grubim proračunima za njeno dovršenje trebalo bi oko 15 milijuna dinara. U Narodnom odboru općine vjeruju da će naići na razumijevanje kod traženja zajma za gradnju ove školske zgrade. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti