1872. – Pučke knjižnice (biblioteke) u Istri i Dalmaciji imaju se usljed naredbe ministarske ustrojiti u svakom mjestu gdje je pučka učiona. (NAŠA SLOGA)

1893. – Pazin. Umro je Carlo De Franceschi. Rođen 17. listopada 1809., studirao na Rijeci, u Gorici (filozofiju) i Grazu (pravo). Došao je 1832. kao praktikant u Sud grada Rovinja, napredovao u službi, no 1854. je zbog političkih motiva umirovljen. Godine 1848. je bio izabran za predstavnika biračkog kruga Pazina, Rovinja i Vodnjana u Bečkom parlamentu. Osim njegovih publicističkih radova, pisao je o patriotističkoj Istri u časopisima: “Osservatore Triestino”, “Istria” od Kandlera, “Eco di Fiume”, “Istriano”, “La Provincia dell’Istria”. 1870. publicira djelo “L’Istria-note storiche”. (MARCELLO BOGNERI)

1913. – Marijina kongregacija u Tinjanu. Na Sv. 3 kralja nas je Marijina kongregacija uprava iznenadila svojom zabavom u Marijinu domu. Bilo je tu pjevanja, deklamacija, šaloigre, a sve izvedeno tako krasno da je milina. Predstavljanje nas je tako razveselilo da je mnogome došlo u pamet: zašto su pak neki proti ovom Marijinom društvu? (PUČKI PRIJATELJ)

1924. – Soljenje i sušenje svinjskog mesa. Mnoge naše domaćice još ni danas ne znaju kako se soli i suši svinjsko meso. Zato neće biti na odmet ako ih uputimo kako će se pri tome ravnati. Kad se raskomada onda treba natrti suhom soli. Kod kostiju treba da se soli najviše: 3-4 kg soli na 100 kg mesa. Dan dva pošto smo meso osolili treba da napravimo rastopinu kojom ćemo politi meso. Na vatri se ugrije 36 l vode, u nju se baci 3 kg soli, 8 kg salitra, 10 glava česna i 1 kg šećera. Kad se to promiješa malo se ohladi. Iza toga ćemo 100 kg mesa staviti u tu rastopinu i pustiti ga u njoj jednu do pet sedmica, a veće komade dvije do tri sedmice. Prije negoli izvjesiš meso treba da paziš da ti sva voda isteče iz njega. Izvjesi na takvo mjesto kamo redovito dolazi dim dok ne zadobiju rdjavu boju tada ga izvjesimo na zračan, hladan prostor. (NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU FRANINA I JURINA)

1955. – Selo Bokordići dobilo čitaonicu. U nedjelju 9. siječnja svečano je otvorena Narodna knjižnica i čitaonica u selu Bokordići tako da sada u općini Savičenta aktivno rade 4 čitaonice i to u Smoljancima, Čabrunićima, Svetvinčentu i novo otvorena u Bokordićima. U Štokovcima se izvode radovi pa će uskoro i u ovom selu biti otvorena narodna čitaonica. Svečanosti je prisustvovalo preko 200 ljudi. Knjige su nabavljene od pomoći koju je Narodni odbor općine Svetvinčenat darovao u iznosu od 50.000 dinara. Od toga iznosa je, osim toga, izvršena pretplata na dnevni tisak i dekoracija prostorije. Usput treba napomenuti da su organizatori morali više povesti računa o uređivanju izloga s knjigama jer se iz programa svečanosti nije moglo razabrati da li je izvršeno otvorenje čitaonice ili je priređeno neko veselje s plesom. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti