1872. – Neuku nauka. Ocat proti studeni. Naši ljudi kad putuju u cičoj zimi popiju obično čašicu rakije prije nego krenu na put. Čovjek bi mislio da je to zbilja dobro jer ih rakija u prvi mah zaista ugrije, ali tomu nije tako. Takov putnik onda ne osjeća zime i uprav tako dodje u pogibelj da se smrzne jer rakija medju tim izhlapi, a studen onda čovjeka još više spopadne. Najbolje je da putnik uzme sobom bočicu dobra vinska octa pa ga malo srkne kad mu je zima. Od toga će osjetiti po cijelom tijelu ugodnu toplinu koja uz to i dugo traje. Osim toga je ocat dobar liek od ozebline ako se ozeblina češće tare krpicom u vinski ocat namočenom. (NAŠA SLOGA)

1906. – Štrajk pekara u Puli. Pregovori što se vode među pekarskim pomoćnicima i gospodarima nisu doveli do sporazuma. Zahtjevi pomoćnika jesu 10-satni dnevni rad i plaća po kategorijama koja varira između 36 K i 24 K na tjedan. Stvar je vrlo zapletena te bude li otpor trajao i dalje ovaj štrajk bi se mogao protegnuti po cijeloj Austriji. Pekari su, međutim jučer u jutro otvorili svoje prodavaonice kruha koji prave sami bez pomoćnika. (OMNIBUS)

1913. – Naša omladinska društva. “Seljačka zora” u Sv. Petru u Šumi je po svojim članovima lijepo proširila “Pučki prijatelj” među naš puk. Nekim talijanašima u Sv. Petru to nije po volji pak kleveću i napadaju naše omladinsko društvo na sve moguće načine. Mi znamo da bi Talijani voljeli da se naši mladići klatare po krčmama i plesovima jer bi time punili njihove nikad site džepove. Žao im je da naša mladež čita dobre knjige i novine jer ako budu naši mladići nešto znali ne će se dati varati od nikoga. (PUČKI PRIJATELJ)

1913. – Koncerat u korist “Družbe sv. Ćirila i Metoda”. Bio je ovdje u “Narodnom domu” koncerat što su ga priredile naše mjesne podružnice “Družbine”. Program se sastojao iz više tačaka: Proslova, pjevanja, tamburanja, sviranja na gusle i glasoviru, a na koncu se predstavljala lakrdija u 1 činu “Za objed”. Proslov je zanosno govorio g. prof. Doroghy, u kojem je istaknuo, kako ne smijemo tražiti druge pomoći nego samopomoć, tj. da svi složno i svojski radimo za “Družbu sv. Ćirila i Metoda” koja nam diže hrvatske škole i time širi među hrvatskim narodom u Istri prosvjetu. (PUČKI PRIJATELJ)

1924. – Kakova će biti godina 1924? Bit će uglavnom plodna. Zima početkom umjerena, poslije kišovita. Ljeti će biti suše, katkad i tuče. Pojavit će se mnoge bolesti i veliki potresi, vlasti će nam i nadalje kratiti sva prava, porezi će rasti, mnogi će trgovci propasti, a najzad će mnoge kradje i ubijstva svijet veoma ozlovoljiti. Države će živjeti u prividnom prijateljstvu dok će se potajno spremati na rat. (NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU FRANINA I JURINA)

1927. – Lindar. Trgovište Lindar leži na prilično visokom brdu te je opkoljen lijepim vinogradima, bogatim njivama i voćkama. Nekoć se tamo nalazio i kaštel s nekoliko kula, ali pošto je mir dugo trajao tako se i kaštel zapustio jer nije imao više nikakve svrhe. Nedavno su seljaci iskopali nekog mrtvaca i probili ga kocem jer su u svojem praznovjerju držali da je mrtvac izlazio iz groba i požderao nekoliko ljudi. Držali su da je mrtvac za vrijeme svog života bio vještac pa da poslije i u grobu nije mogao da odoli svojim štetonosnim navadama. (NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU FRANINA I JURINA)

1957. – Česte kulturno-zabavne priredbe u Umagu. U posljednje vrijeme se sve više u Umagu održavaju kulturne i zabavne predstave. Tako smo prije kratkog vremena imali prilike vidjeti ansambl Istarskog kazališta iz Pule koji ja na svom gostovanju prikazao komad Operacija Altmark. Nažalost, sve karte za tu predstavu nisu bile rasprodane. Dan ranije gostovala je u Umagu artistička grupa Coloseum. Za artističku priredbu ove grupe vladao je tako veliki interes da su već satima prije početka priredbe sve karte od 100 dinara bile rasprodane. Radio-pjevači iz Beograda dali su po drugi puta svoj vokalni koncert u Umagu koji je naišao na dobar odaziv publike. Na programu su bile narodne pjesme, razne narodne pjesme drugih naroda te šlageri. (GLAS ISTRE)

1957. – Umag se ponosi svojim novim kinom. U mjesecu kolovozu premješten je kino iz jedne male primitivne dvorane u velebnu dvoranu novog Doma kulture. Interes za kino-predstave u Umagu je upravo ogroman. Tokom godine kino je posjetilo 51.668 gledalaca. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti