1870. – U Puli je osnovana večernja škola za odrasle. Kod upisa se prijavilo 340 osoba od 15 do 50 godina, što govori koliko je među našim narodom velika potreba za obrazovanjem. (MARCELLO BOGNERI)

1875. – Municipij pazinski otvorio je natječaj iliti konkurs obćinskog liječnika za mjesta Gračišće, Pićan, Krbune, Grobnik i Skopljak sa sjedišćem u Gračišću ili Pićnu, a s plaćom od 1.000 forinti. Dobro! Svaki, koji pozna gori spomenuta mjesta, priznati će da prva sposobnost koja bi se imala napomenuti o liječniku u rečenom konkursu imala bi biti ta da zna hrvatski i to rad uzroka što hrvatski i ne drugčije govori vas onaj puk. (NAŠA SLOGA)

1889. – Pulska Gradska uprava izdaje proglas: Za poboljšanje čistoće ulica i trgova grada naređuje se: 1. Svi stanari moraju skupljati smeće iz kvarta u zgodne kutije i davati ih čistačima koji svoj dolazak u ulicu najavljuju zvonom; 2. Zabranjeno je takve kutije ostavljati na javnoj ulici; 3. Zabranjuje se vlasnicima trgovina, gostiona i sl. da gomilaju smeće ispred vrata na ulici, moraju se vladati prema točki 1.; 4. Onaj kome je drvo, ugalj i dr. materijal za ogrjev isporučen na ulicu ispred ulaza mora očistiti pločnik i ulicu od ostataka. Za prekršitelje su na snazi novčane kazne do 10 fiorina ili uhićenje. (MARCELLO BOGNERI)

1905. – Je li to pošteno? Zemaljski odbor u Poreču daje iz zemaljske blagajne 6 hiljada kruna talijanskoj gimnaziji u Pazinu koja je za prkos podignuta proti hrvatskoj gimnaziji u onom mjestu. A ipak je ono i naš hrvatski novac. (PUČKI PRIJATELJ)

1906. – Štrajk pekara u Puli. Na Novu godinu dali su se svi pekarski pomoćnici u Puli na besposlicu. Razlog je taj što su zahtijevali od gospodara povišenje plaće i sniženje rada. Za svojim pomoćnicima poveli su se i gospodari pekarija te i oni štrajkaju zatvorivši svoje dućane. Štrajk je gospodara samo prividan te oni štrajkaju zato da oblast zabrani drugima praviti i prodavati kruh, ali uistinu je ovo izgovor samo da ne udovolje opravdanim zahtjevima svojih pomoćnika. Zahtjev pak gospodara da oblast njima izruči monopol pravljenja i prodavanja kruha ne opravdava nijekanje zahtjeva njihovih pomoćnika; udovoljite najprije potrebi svojih pomoćnika koju i sami priznajete, a onda tražite svoja prava kod oblasti ako mislite da vam je što krivo. Od jučer je Pula tako reći bez kruha te je za potrebe vojničke posade i građanstva prispjelo 40 vojnika pekara. Štrajk izgleda neće prestati tako brzo jer pregovori između gospodara i radnika su do sad bili bezuspješni. (OMNIBUS)

1911. – Početkom nove godine. Kad se sastanu prijatelji i znanci na ogranku nove godine prva im je riječ: “Dobar početak, sretna ti bila nova godina!”. I “Pučki prijatelj” učinio je tu svetu dužnost još na umaku stare godine, pa i sada, makar malo kasnije, ka pravi prijatelj svog puka, pruža mu evo vjernu ruku i vesela lica kliče svima: “Sretna vam bila nova godina!”. Običaju novine i listovi početkom nove godine baciti općeniti pogled preko pokopane stare godine i još jednom skupiti sve što se važnijega dogodilo u minuloj godini. (PUČKI PRIJATELJ)

1920. – Podnesene žalbe u korist profesora. Građani Općine Umag su poslali županijskom školskom odboru žalbu koju je potpisalo 120 predstavnika obitelji. Žalba se podiže protiv vlade zato što još nije ispunila obećanje dano nastavnicima te je tako onemogućila otvorenje škola. Pridružili su se i roditelji iz Vižinade gdje je žalbu potpisalo 140 predstavnika obitelji. Polako se i ostali građani Istre pridružuju podizanju žalbe. (L’AZIONE)

1955. – Pulsko kazalište postaje sve više regionalno. Narodno kazalište iz Pule će ubuduće više nego dosad posjećivati ostale gradove i mjesta Istre. Ovih dana se uprava Narodnog kazališta, sa predsjednicima narodnih odbora kotara, dogovorila da će pulsko kazalište posjećivati njihova mjesta, a narodni odbori će prema ugovorima koji će se naknadno sklopiti plaćati određenu svotu kazalištu i na taj način donekle pridonijeti smanjenju velikih izdataka koje sada daje Narodni odbor grada Pule za izdržavanje kazališta. (GLAS ISTRE)

1957. – Majstorska škola otvorena u Puli. Na inicijativu Savjeta za prosvjetu i kulturu Narodnog odbora kotara Pula u Puli je nedavno započela radom majstorska škola. Školovanje će trajati tri godine nakon čega će polaznici pristupiti završnom ispitu. U toku školovanja nastava će se povezivati s potrebama proizvodnje. Pri školi su zasad formirana tri odjeljenja prvog razreda: dva odjeljenja za polaznike metalne struke i jedno odjeljenje za elektro-struku. U planu je bilo i osnivanje odjeljenja za brodograđevnu i građevinsku struku, ali nije bilo dovoljno prijavljenih kandidata. (GLAS ISTRE)

1957. – Ratarsko-stočarski zadružni poslovni savez osnovan u Poreču. Već duže vremena su se u Poreču vršile pripreme za osnivanje Zadružno ratarsko-stočarskog poslovnog saveza. On je koncem prošlog mjeseca konačno osnovan. U savezu je zasad učlanjeno devet općih poljoprivrednih zadruga dvije seljačke radne zadruge kao i poduzeće Žitopromet iz Poreča. Zadatak je poslovnog saveza da vodi brigu o nabavljanju potrebnih količina umjetnih gnojiva, kvalitetnog sjemena i drugih artikala potrebnih u poljoprivredi. Savez će također voditi brigu o jačanju i razvijanju stočarstva, osiguravanju plasmana poljoprivrednih proizvoda svojih članova kao i o vršenju otkupa od ostalih poljoprivrednika na Poreštini. Savez će nastojati da se osnuju i stočarske farme u Vrsaru, Bašarinki, Poreču i Kuntiji. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti