1905. – Sretno novo ljeto! Ovako pozdravljaju ljudi jedan drugoga početkom nove godine. Ovako pozdravlja i “Pučki prijatelj” svoje prijatelje te im želi ne samo dobar početak, nego i dobar svršetak jer što vrijedi dobro početi, a nikako ili još gore – slabo svršiti. Kaže se da je djelo dobro započeto na pol svršeno. O čemu pak ovisi ta tako važna stvar to jest dobar početak? Ovisi najprije o volji Božjoj, al u drugom redu ovisi od nas samih. Pače je prvo ovisno od drugog jer Bog je uvijek pripravan samo ako smo mi pripravni sudjelovati onomu što od njega prosimo. (PUČKI PRIJATELJ)

1955. – Monte Serpo dobio pitku vodu. Prije nekoliko dana seoce Monte Serpo na periferiji Pule, slavilo je veliki događaj: ispred svake kuće potekla je iz vodovodnih cijevi pitka voda. Pored mještana maloj su svečanosti prisustvovali i predstavnici poduzeća “Vodaplin” iz Pule te predsjednik Narodnog odbora grada Mirko Perković. Iako se Monte Serpo nalazi na samoj periferiji Pule, dosad nije imalo pitke vode što najbolje govori koliko su raniji režimi slabo vodili računa, ne samo o našim selima nego i o perifernim mjestima grada. Kad je cijevima potekla voda, jedan je starac rekao: “Sada sam oslobođen od pola posla. Dosad sam skoro svakodnevno morao voziti vodu kolima dok od sada to neće biti potrebno pa ću lakše proživjeti još ovo nekoliko godina mog života.” (GLAS ISTRE)

1957. – Buzet ima 70 pretplatnika na kazališne predstave. Kao i drugdje ako za to postoje uvjeti, kino i kazalište. odgojili su i svoje gledaoce u Buzetu. Predstave bivaju sve posjećenije, naročito onda kad je na repertoaru dobar film ili pak dobro kazališno djelo. Tada se mnogi moraju zadovoljiti i stajanjem jer u dvorani za sve gledaoce nema dovoljno sjedećih mjesta. Buzećani su posebno pozdravili uvođenje pretplate za predstave koje u ovom mjestu priređuje Istarsko narodno kazalište iz Pule. Do sad ima 70 pretplatnika što je za Buzet lijepi broj. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti