1873. – Danas su započeli radovi na konstrukciji željezničkog kolodvora u Rovinju. (MARCELLO BOGNERI)

1873. – U Gradskoj palači u Puli je otkrivena bista povijesnog ilustratora Pietra Kandlera u nazočnosti njegovih brojnih obožavatelja. (MARCELLO BOGNERI)

1876. – Otkako su aktivirani brojni morski svjetionici smanjena je potreba za nautičkim pilotiranjem kao i za oznakama o nasukavanju tako da se Korpus nautičkih pilota Istre raspao svojevoljno. (MARCELLO BOGNERI)

1896. – Gradska uprava objavljuje da su svi u čijim obiteljima ima oboljelih od tifusa obvezni prijaviti one osobe koje su napustile Pulu kao i odredište gdje se sada nalaze. Nepridržavanje ove odredbe će se kažnjavati globom od 20 kruna. (MARCELLO BOGNERI)

1904. – Prof. Gnirs, konzervator, obavještava Centralnu komisiju za konzervaciju povijesnih spomenika o štetama koje su nanesene u Amfiteatru kada su bez dozvole paljene vatre od drveta i katrana u cilju osvjetljavanja te da će poduzeti mjere da se spriječi daljnja devastacija građevine. (MARCELLO BOGNERI)

1922. – Oklopnjača ex Marine “Tegetthoff” je u našoj luci. Biće izvučena na dok i biti demolirana. (MARCELLO BOGNERI)

1923. – Iz Mluna kraj Buzeta. Naše malo selo je nešto dalje od grada, ali nam nije žao. Što dalje to bolje, na brijegu smo, a da smo još na višem ne bi škodilo. Možda je i to razlog da u našem selu nema otpadnika. Tako vam mi ovdje živimo u ljubavi i miru i bez krčme. Naše selo broji više glazbara, ali nam manjka učitelj. Ipak srce je tu. Pjevamo i sviramo iz srca naše pjesme. Živi, živi duh slavenski. (ISTARSKA RIJEČ)

1925. – Domaće novosti. Božićne novosti u Istri. Naš jugoslavenski narod imade krasno srce pa su mu božićne čestitke također krasne. Evo nekojih: Na Božić će gospodar uzeti vrč u ruke te će ovako nazdraviti svojim ukućanima. U dobar čas, u ime Isusovo! Bože blagoslovi naša polja, vrtle, vinograde, marvu i sve koteće i leteće, a nami daj da se za dugo i dugo sastajemo u bratskoj slogi i ljubavi! Nek nas bog poživi u dugom vijeku i u malom grijehu. Sada i do godine do sto lita i godina bili zdravi i ljubili se na ovi dan. Na Badnjak idu momci od susjeda do susjeda u kuće i čestitaju: Na dobro van došla Badnja večer!, a oni mu odgovaraju: I tebi! ili I vama isto tako! Pred crkvom prije ponoćke se ljube, grle i pozdravljaju jedan drugoga: Na dobro ti došlo porodjenje Gospodinovo! I tebi brate i svima tvojima u kući! odgovaraju drugi. Na Božić prije objeda užge domaćin svijeće i govori: Užigam ovu svijeću na poštenje Gospodina Boga i slavnoga svetoga porodjenja Gospodinova da bude za žive, za mrtve i za uboge. (ISTARSKA RIJEČ)

Arhiva

Ostale novosti