U srijedu 19. prosinca 2012. predstavljen je drugi broj Histrije – godišnjaka Istarskog povijesnog društva. Pred lijepo popunjenom Svečanom dvoranom Tone Peruška Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli časopis su predstavili prof. dr. sc. Robert Matijašić, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Gracijano Kešac, prof., ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, dr. sc. Elena Uljančić-Vekić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine i dr. sc. Maurizio Levak, glavni urednik Histrije, dok je moderator bio Milan Radošević, prof., tajnik Istarskog povijesnog društva. Izdavač je Istarsko povijesno društvo – Societa’ Storica Istriana, a suizdavači Sveučilište Jurja Dobrile u Puli te od ove godine Povijesni i pomorski muzej Istre. Uz glavnog urednika, uredništvo čine Mihovil Dabo, Danijela Doblanović, Raul Marsetič i Milan Radošević.

U uvodnoj riječi prof. Radošević je istaknuo kako je Histria projekt koji okuplja najveći broj članova Društva, ali i vanjskih suradnika, u drugom broju njih čak četrdesetero. Prof. dr. sc. Robert Matijašić kao domaćin i predstavnik suizdavača izrazio je zadovoljstvo činjenicom da velik broj autora pripada mlađoj generaciji te je apelirao na dosljednost objavljivanja publikacije kako bi se ustalili i financijski preduvjeti njezina izlaženja. Zatim je riječ preuzeo prof. Gracijano Kešac kazavši da je pokretanje Histrije popunilo prazninu u publicistici povijesnih tekstova u Istri. Glavni urednik dr. sc. Maurizio Levak zahvalio se svim suradnicima, istaknuvši da se časopis stvara na volonterskim temeljima, a sva utrošena sredstva odnose se na prijelom i tisak. Politika uredništva, prema njegovim riječima, ima cilj pratiti sve što se relevantno događa na polju historiografije u Istri. Posljednja je riječ preuzela dr. sc. Elena Uljančić-Vekić predstavivši u kratkim crtama osam znanstvenih članaka, koliko ih broji drugi svezak Histrije. Ostatak časopisa je posvećen brojnim prikazima, ocjenama i izvješćima knjiga, skupova, izložbi, predavanja u Istri tijekom prošle godine.

Objavljivanje trećeg broja Histrije planirano je za kraj 2013. godine čime će časopis steći uvjete za znanstvenu klasifikaciju. (Milan Radošević)

Ostale novosti