1873. – Pazin. Započeli su veličanstveni radovi na istarskoj željeznici u nazočnosti inspektora željeznica, gradonačelnika i brojne publike. (MARCELLO BOGNERI)

1876. – Fažana. Ovih dana je otvorena telegrafska postaja s dnevnom službom. (MARCELLO BOGNERI)

1894. – Vodnjan. Krajem ove godine bolnica koja postoji u ovom mjestu priprema veliko iznenađenje, objavljuje prestanak rada jer postoji tendencija centralizacije u Puli. (MARCELLO BOGNERI)

1894. – Kopar. Dvotjednik “La provincia”, koji izlazi od 1867., prestao s radom. (MARCELLO BOGNERI)

1898. – Projekt u kome austrijska uprava treba financirati konstrukciju željezničkih pruga, među kojima je i Trst-Buje-Poreč, biti će prezentiran u Parlamentu u Beču. (MARCELLO BOGNERI)

1929. – Uprava Provincije Istarske dala je 7.000 lira na raspolaganje Komitetu za istarsku statuu koja će biti postavljena na trgu Mussolini u Rimu. Za istu svrhu Komuna Boljun je dala 200, Kanfanar 300, Neresine 25, Labin 800, a Izola 100 lira. (MARCELLO BOGNERI)

1917. – Dopisi iz Istre. Šajini. Škola je zatvorena radi tifusa i pretvorena u bolnicu. Ima 12 slučajeva pošasti. U blizini nemamo nikakvog liječnika i za to dolazi da njeguje bolesnike vojnički liječnik iz Krnice, gosp. dr. Pertot. Njegovom trudu ima se zahvaliti da nije bolest preuzela većeg maha. Inače i kod nas zlo i nevolja. (HRVATSKI LIST)

1927. – Krađe na Pazinštini. Neki lopovi otjerali su pred kratkim iz staje Josipa Guština u Hekima ni više ni manje nego 19 ovaca. Htjeli su ukrasti i magarca no magarac ko magarac tvrdoglavo se je valjda zaustavio na putu i nije htio da slijedi lopove pa ga je gospodar našao. Ali ovcama ni traga. Šteta je velika 1.500 lira. Iste noći okraden je i jedan dućan u Svetom Petru. Sumnja se da je i jedna i druga krađa djelo istih lopova. (ISTARSKA RIJEČ)

1963. – Osniva se podružnica Hrvatskog prirodoslovnog društva. Rovinj će uskoro dobiti podružnicu Hrvatskog prirodoslovnog društva. Osnivanje podružnice inicirao je Institut za biologiju mora Jugoslavenske akademije. Nedavno je održan sastanak na koji su bili pozvani svi istaknuti kulturni radnici Rovinja i na kome je izabran inicijativni odbor za osnivanje podružnice. Sastanku je prisustvovao i sveučilišni profesor iz Ljubljane dr. Zei koji je tom prilikom održao predavanje s projekcijama o svojim dojmovima iz Gane. Izvanredno uspjelo predavanje dra. Zeia je događaj koji će se u Rovinju dugo pamtiti i koji je sve prisutne uvjerio u potrebu da i u našem gradu postoje organiziraniji oblici prirodoslovnog rada. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti