1890. – Fregata “Schwarzenberg” će biti demolirana za potrebe Ratne luke. Ovaj brod je služio 20-ak godina za školovanje mornara. Konstruirana je 1850-53 u aresenalu u Veneciji kao jedrenjak, 1861. joj je dodan propeler, a od 1870. služi kao školski brod. Da se ne bi zaboravilo veliko ime koje je nosila, a koje predstavlja pobjedu Tegethoffa nad Helgolandom, brod “Dandolo” će preuzeti njeno ime. (MARCELLO BOGNERI)

1902. – Puštena u promet željeznička pruga uskog kolosijeka na dionici Buje-Poreč. Vlak je iz Buja krenuo u 5.15 ujutro i točno stigao u 8.45 sati. Lokomotiva je bila dekorirana zelenilom i bijelo-crvenim zastavama. Općina je dala 1.000 kruna za svečanost kojoj je prisustvovalo samo građanstvo, bez uzvanika. (MARCELLO BOGNERI)

1923. – U Portorožu (Casa Rossa) je ove godine otvorena vojna škola za pilote hidroaviona. (MARCELLO BOGNERI)

1927. – Pri dolasku parobroda “Istria” najavljene su demonstracije 200-tinjak radnika brodogradilišta “Scoglio Olivi” protiv navigacijskog udruženja “Istria-Trieste” zbog neizvršenih obećanja o izgradnji motornog broda u Puli koji će se ipak graditi u Genovi. (MARCELLO BOGNERI)

1927. – Iz Račjevasi. Pomoć-Ceste-Općina. Javljamo vam se sa par besida da znate da smo živi i da nismo svi pomrli. Sada su započeli mrzli dani, a siromaštvo se najveć ćuti u zimsko doba. Ni mi u Račjoj vasi nismo bogati. Čujemo da je vlada dala više milijuna za pomoć Istre. Želimo da dođe i na naš Kras kakva pomoć. A puno bi je moralo doći jer naša Ćićarija je gola i mi s njome. Gole brjegove bi valjalo pošumiti i nove ceste učiniti, a i putove popraviti. Nas veseli što se počela graditi nova cesta Lupoglav-Lanišće-Dane. Mi imamo još svoju općinu. Nemamo ni svećenika ni općinskog tajnika. Naš gosp. podeštat nalazi se kao veterinar u Buzetu. Govori se da je naša mala općina zadužena, neka se ne rade dugovi jer tko je dužan taj je i tužan. A mi želimo biti veseli i siti. (ISTARSKA RIJEČ)

1953. – Pripreme za dan dječje radosti. Dan dječje radosti u Puli ove godine će biti proslavljen kao nikada ranije. Pripreme koje rukovodi Gradski odbor društva Naša djeca i Gradski odbor Socijalističkog saveza su u punom jeku. Uoći Dana dječje radosti 31. prosinca u svim organizacijama će se podijeliti darovi, a na Novu godinu djeci će biti pružena mnoga iznenađenja. Najveće iznenađenje i veselje djeci će priuštiti grad bajki koji će biti podignut u parki na Obali maršala Tita. Cijeli prostor će biti dekoriran sa slikama i motivima iz bajki dok će u kolibicama gradska poduzeća prirediti prodavaonice za male kupce. (GLAS ISTRE)

1953. – Da li znate? Kada je osnovana prva hrvatska gimnazija u Istri? Prva hrvatska gimnazija u Istri otvorena je u Pazinu 1899. godine. Iste godine je iz Trsta u Pazin preneseno Uredništvo i tiskanje Naše sloge. Pazin je u to vrijeme bio žarište hrvatskog kulturnog prosvjetnog rada. (GLAS ISTRE)

1965. – Studenti neće stipendije? Početkom ove školske godine Općinska komisija za stipendije raspisala je natječaj za dodjeljivanje stipendija studentima nekih fakulteta, visokih i viših škola. Očekivala se da će dvadesetak stipendija, što ih je natječajem nudila općinska komisija za stipendije, biti naprosto razgrabljeno. Dogodilo se, međutim, suprotno. Jedanaest stipendija, po jedna za studij njemačkog i ruskog jezika, pet za studij matematike i fizike, tri za studij na Visokoj industrijsko-pedagoškoj školi i jedna za studij na građevinskom fakultetu, nisu dodijeljene nikome. Za ove stipendije se na natječaj nije prijavio ni jedan brucoš. Zašto? I, treba li vjerovati da studenti neće stipendije. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti