1919. – Ubojstvo u Višnjanu. Blizu željezničke stanice Svete Nedjelje u Višnjanu našli su truplo Giovannija Cociancicha, ubijenog pištoljem. Istraživanja porečke policijske postaje su pokazala da je razlog ubojstva bio osobna osveta. Pokrenuo ga je tršćanski građanin, prodavač vina, Lezovich Martino. Osim njega, policija je uhitila Andreu Legovicha te suučesnika izvršitelja ubojstva, Stifanich Mattea. Svi uhićeni su priznali zločin. (L’AZIONE)

1919. – Pomoć siročadi i udovicama tršćanskog Lloyda. Za siročad i udovice tršćanskog Lloyda, Lloyd Triestino. Kao što je već bilo objavljeno, uprava Lloyda je najavila da će za Božić biti podijeljena suma dobrotvornih fondova. Potražnja pomoći bila je ogromna pa će svota dodijele biti prilično niska. Uprava Lloyda je stoga odlučila da će se pokušati udvostručiti fond te je sama, vlastitim novcem, odlučila sponzorirati akciju. Zahvaljujući toj humanoj i primjernoj akciji bonifikacije će biti također udvostručene. (L’AZIONE)

1967. – Obilježena 400-godišnjica smrti Marina Držića. Nedavno je u Puli svečano obilježena 400-godišnjica smrti velikog jugoslavenskog komediografa Marina Držića. O novim saznanjima o djelu Marina Držića govorila je prof. Ljubica Filipić-Ivezić, a članovi Istarskog narodnog kazališta citirali su stare Dubrovčane što su svojevremeno rekli o Držiću. U foajeu Istarskog narodnog kazališta otvorena je izložba o djelu Marina Držića. Ta je izložba ove godine bila postavljena u Držićevom rodnom gradu Dubrovniku, a zatim je dio izložbe postavljen i u drugim gradovima. Dramski umjetnici Istarskog narodnog kazališta izveli su nekoliko fragmenta iz komedija “Dundo Maroje” i “Skup”. Time je i Pula dala svoj prilog općejugoslavenskoj proslavi jubilarne godišnjice smrti našeg najvećeg komediografa do danas. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti