1887. – Poreč. Otvorenje novog i elegantnog javnog gradskog kazališta s djelom čuvenog Ferrarija “Goldoni i njegovih 16 komedija”. (MARCELLO BOGNERI)

1899. – Prvim slavljem Kluba biciklista Pule otvoreno je pulsko biciklističko trkalište – velodrom. (MARCELLO BOGNERI)

1907. – Vraški zločin u Puli. Na 3. o. mj. provališe nepoznati lopovi u konobu hrvatskog rodoljuba Tranfića u Puli. Prevrtaše blagajnu te mu odnesoše 6.000 kruna, a sve vino i ulje što ga je bilo u bačvama istočiše. Škoda iznaša 35 tisuća kruna. Konoba je bila osigurana za 51 tisuću. (PUČKI PRIJATELJ)

1927. – Premještenja. Pišu nam iz Trstenika (Ćićarije) da je njihov dosadašnji učitelj g. Jeletić premješten u Prapoće. Na njegovo je mjesto došao učitelj iz unutrašnjosti države. Trstenićanima je vrlo žao da ih je g. Jeletić morao ostaviti. Bili su ga zavoljeli svi, stariji i djeca. (ISTARSKA RIJEČ)

1927. – Krađa u Vižinadi. U noći 10. ovog mj. nepoznati su lopovi istjerali iz staje Josipa Vale iz Vižinade jednog vola i kravu odmaglivši tko zna gdje. Kad je vale iza ponoći došao u štalu da napoji blago, blaga nije našao. Uzbunio je selo i prijavio slučaj karabinjerima. Mnogi seljani i karabinjeri dali su se u potjeru, no, uzalud. Vale je siromah, a ova ga je krađa još jače osiromašila. (ISTARSKA RIJEČ)

1967. – Ponovno postavljena izložba portreta Rovinjaca. Ovih je dana u Muzejskoj zbirci u Rovinju ponovo postavljena izložba portreta članova rovinjskih porodica koja je tokom ljetne sezone bila skinuta da bi se ustupio prostor za izlaganje članova rovinjske umjetničke kolonije. Izloženo je 50 portreta Rovinjaca koji su živjeli u vremenu od 1651. godine do naših dana. Portreti su vlasništvo Muzejske zbirke, Bolnice za zglobno-koštanu tuberkulozu, slikara Bruna Maskarelijan i Doma staraca. (GLAS ISTRE)

1970. – Pulska kronika: Tko umije-njemu dvije. Ako slučajno posjedujete “Kombi IMV” i na njemu vam se pokvari jedna bravica (a kombi ih obično ima 3) u servisu je ne možete zamijeniti ukoliko niste voljni platiti sve tri. Takav je nalog proizvođača iz Novog Mesta. Prodaju se dakle samo kompleti. Što raditi s preostale dvije ispravne bravice? Vjerojatno je najbolje čekati slijedeći kvar jedne bravice i ponovo ih kupiti sve tri. Sad već raspolažete s četiri bravice i pri trećem kvaru možete ponuditi svoj komplet. K tomu još jednu preostalu bravicu možete prodati ili zadržati za nove kombinacije. Praktično zar ne? (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti