1874. – Tršćansko Namjesništvo je izdalo obavijest o kugi koja je buknula u Kopru, Pazinu i Puli po kojoj se cijela provincija proglašava pod zarazom. (MARCELLO BOGNERI)

1897. – U Beču je iznenada umro komandant Mornarice, admiral Massimiliano baron Daublebsky de Sterneck. 50 godina je bio u službi i s njim je Mornarica doživjela svoj vrhunac. Smrt ga je zadesila dok je bio na sastanku na kom se razgovaralo o bilancama Mornarice. (MARCELLO BOGNERI)

1909. – Fažana. Pulska gradska glazba je svirala na otvorenju vodovoda. Bio je prisutan i g. Kupelwieser, začetnik temelja kanalizacije koja će Brijunima dovesti vodu preko kanala iz Fažane. (MARCELLO BOGNERI)

1967. – Višnjanske razglednice. Prvi petak u mjesecu je najbučniji dan u Višnjanu. Održava se sajam i nagrnu ljudi sa stokom iz široke okolice. Najveći broj ih dođe da proda nešto, a dođe ih i velik broj onako, iz navike. Drugim danima na podugačkoj i jedinoj višnjanskoj ulici vlada mir. Samo povremeno na autobusnoj stanici zasjedne putnik očekujući autobus za Poreč ili Vižinadu i dalje. Posljednjih dana dosta se govori o maslinama. A kako i ne bi kad je berba u tijeku. Urod je osrednji, a kvaliteta dosta dobra. “Moglo je biti plodova i više, ali i to je dosta na uloženi trud.” Jer masline su nekad brižljivo kultivirane: gnojilo ih se, na proljeće podrezivalo, pazilo. Unatrag nekoliko godina u većini maslinika samo se skida urod. Mladih maslina malo se zasađuje i tako je južna Višnjanština skoro ostala bez maslinika. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti