1889. – Namjesništvo je potvrdilo pravno postojanje društva “Čitalački kabinet” u Puli. Društvo podupire sastanke građanstva u cilju rekreacije, razgovora, čitanja, igara i drugih druželjubivih aktivnosti. U tu svrhu društvo izdaje časopise i knjige. (MARCELLO BOGNERI)

1896. – Vodnjan. Ponovno je otvorena bolnica napuštena prije tri godine i prima pacijente iz Pule oboljele od tifusa. (MARCELLO BOGNERI)

1909. – Pula. Vodovod u Puli bio je sagrađen još onda kad je tamo bila talijanska liberalna vlada svemoguća. A napravljen je tako spretno da je voda slana ako samo dva dana kiši. Kad navale češće kiše i kad se more malko više digne mora se vodovod posve zatvoriti jer je tada voda budući da je odveć slana, posve neuporabiva. Zato se i pojavljuju u Puli dosta često kojekakve bolesti koje imaju svoj uzrok u pokvarenoj vodi. (PUČKI PRIJATELJ)

1917. – Prvi snijeg! Očekuje se ga uvijek kao rijedak dar majčice prirode koja hoće da se pokrije mekom bijelom haljinom. Sinoć je nadošao! Alaj će tu biti krike i veselja kod djece koja ne mogu da shvate da po istom snijegu stupaju negdje daleko u tuđim krajevima njihovi branitelji. Stupaju, gazeći taj meki bijeli snijeg i smrzavaju se u istom lijepom mekanom snijegu. A mališani će se velikim grudama nabacivati, a najljepše će biti, prevari li nas snijeg i uopće nas ni ne posjeti! (HRVATSKI LIST)

1970. – Otvorena slastičarnica “Kod Mađara”. Slastičarnica čule Erdešija u Škaljerovoj ulici ponovo je otvorena-rekonstruirana i s imenom “Kod Mađara”. Rekonstrukcijom je prostor znatno povećan pa sad u njoj ima 45 sjedećih mjesta. Uz novi namještaj, dekoraciju i rasvjetu to je pridonijelo atraktivnijem izgledu i vjerojatno boljem iskorištavanju ove radnje. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti