U četvrtak, 15. studenoga 2012., s početkom u 19 sati u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Puli (Kandlerova 42) održat će se predstavljanje rada Ogranka Matice hrvatske u Bujama. U sklopu predstavljanja autor Zlatan Varelija govorit će o knjizi Narodnjačka krv u temeljima hrvatske škole – monografije koja je rezultat autorova višegodišnjeg istraživanja i prikupljanja arhivske građe. Knjiga obrađuje sto godina hrvatskog školstva Bujštine i nagrađena je srebrnom poveljom Matice hrvatske za 2010. i 2011. godinu.

Uslijedit će predstavljanje najnovijeg projekta bujskog Ogranka, digitalizacije tjednika Hrvatski glas, koji je na području Bujštine izlazio u razdoblju od 1947- 1954. Novine obrađuju povijest i događaje toga kraja (Bujštine, zone STT-a), koji su u potpunosti nepoznati kako znanstvenicima tako i javnosti. U tjedniku su svojim prilozima sudjelovali mnogi književnici, kulturni radnici, a po prvi puta čitalačka publika mogla se sresti i sa stripom/karikaturom.

O radu i djelovanju ovog Ogranka i njihovim knjigama govorit će Zlatan Varelija i Vladimir Hammer, a tekstove će čitati glumac Zlatko Božić. Organizator predstavljanja je Ogranak Matice hrvatske u Puli.

Pozivnica

Ostale novosti