Objavljeno 26. kolovoza 2012.

Dr. sc. Vesna Girardi Jurkić, pulska arheologinja, dugogodišnja ravnateljica Arheološkog muzeja Istre, prva ministrica kulture Republike Hrvatske te UNESCO-ova veleposlanica, umrla je u subotu, 25. kolovoza 2012., u Puli u 69. godini života.

Vesna Girardi Jurkić rođena je u Zagrebu 1944. godine, a 1947. s roditeljima dolazi u Istru. Diplomirala je arheologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Iznimno bogatu i plodnu karijeru započela je u Arheološkome muzeju Istre u Puli, gdje je bila prva mlada kustosica-pedagoginja.

Vodila je Antičku zbirku i arheološke radove, bila samostalna arheologinja istraživačica velike nekropole Burle kraj Medulina te ravnateljica Arheološkoga muzeja Istre u Puli, a radila je i na arheološkom parku Nezakcij – prvom arheološkom parku na otvorenome te na restauraciji i rekonstrukciji pulske Arene. U kabinetu predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita obnašala je dužnost vodiča za talijanski, engleski i francuski jezik.

Za vrijeme Domovinskog rata bila je veleposlanik UNESCO-a, a njezinom zaslugom tri su hrvatska grada proglašena svjetskom kulturnom baštinom: Poreč, Šibenik i Trogir. Za izložbu „Sjaj antičkih nekropola” dobila je trajno pokroviteljstvo predsjednika UNESCO-a Federica Mayora. Obnašala je i dužnost ravnateljice Međunarodnoga istraživačkog centra za arheologiju Brijuni-Medulin. Bila je članica Istarskog povijesnog društva.

Ostale novosti