1902. – Svečano je otvoren Gradski povijesni muzej Pule na Usponu Sv. Stjepana. Pojedine prostorije namijenjene su za ostatke prapovijesnog doba i rimske primjerke iz Nezakcija te povijesne dragocjenosti pronađene na području grada Pule. Jedna od prostorija rezervirana je za natpise u kamenu. Ostale prostorije su pretvorene u biblioteke. Tu se mogu naći i povijesni predmeti s većih nalazišta koja pripadaju Državi, a zbog svoje prirode nisu mogli naći mjesto u Avgustovom hramu ili u Areni.

1904. Bale. Gradsko predstavništvo na zadnjoj je sjednici donijelo odluku o izgradnji rezervoara za pitku vodu za vrijeme ljetnih mjeseci. Rezervoar će biti sagrađen na obronku povijesnog brijega San Michele. Kasnije, i u slučaju velikih suša, neće biti potrebno otvarati zdenac koji je udaljen oko 6 km.

1925. U Labinu je svečano otvorena bolnica Vittorio Emanuele III.

1925. U Pulu je stigao predstavnik Instituta “Luce” s posebnom zadaćom da bi snimio dječje odmaralište Stoja. U filmu su zabilježeni najinteresantniji i karakteristični trenuci dana malilh istarskih balilla koji provode u odmaralištu. Film će biti prikazan u cijeloj Italiji kao primjer kako vlada vodi brigu o siročadi.

Arhiva

Ostale novosti