1886. – Plomin, kolera u Istri. Prekjučer je definitivno ustanovljeno 7 slučajeva kolere od kojih su tri završila smrtno. Mjesto je u velikom strahu, no poduzimaju se veoma blage mjere da se bolest ne proširi. Jučer su cijeli dan ljudi iz Kršana dolazili u Plomin, kao i obratno, i nisu se radile nikakve provjere i dezinfekcije ljudi. I u Buzetu se pojavio jedan slučaj. Radi nedostatka medicinskog osoblja, Namjesništvo je dovelo dva liječnika iz Beča.

1886. – Tijekom rušenja starih zidina Arsenala, pronađena je velika ploča od istarskog bijelog kamena, postavljena visoko na zidinama. Ploča površine 1 m2 prikazuje isklesan grb u obliku srednjevjekovnog štita s vrhom, u sredini štita se nalazi planinska koza. Na nogama su joj nokti, rep sličan lavovskom zavinut je za gore. Nema nikakvog natpisa. Smatra se da je iz XIV stoljeća. I pretpostavlja da je obiteljski grb.

1892. – “Il Diritto Croato”, novine koje u Puli izlaze na talijanskom jeziku, donose informaciju da su pulske ulice, osim talijanskog, dobile i hrvatski naziv jer polovicu stanovništva čine Slaveni. Na posljednjem popisu stanovništva Pule bilo je 15.116 Talijana, 2.598 Srba i Hrvata, 520 Slovenaca, 1.979 Nijemaca, 47 Čeha, 8 Poljaka, 4 Rumunja. Prema tom popisu 74,57 % cjelokupnog stanovništva čine Talijani.

1915. – Car je dodijelio orden Reda željezne krune prve klase zapovjedniku i komandantu oružanih snaga Eugeniu de Chmelarzu.

1920. – U Šišanu je ponovno otvorena poštanska postaja koja je pripojena poštanskom uredu Medulin. Preko Šišana će svaki dan voziti poštanska kola iz Pule u Medulin.

Arhiva

Ostale novosti