Objavljeno 10. lipnja 2012.

U srijedu, 13. lipnja 2012., s početkom u 19 sati u Svečanoj dvorani “Tone Peruško” Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli bit će predstavljena knjiga dr. sc. Alojza Štokovića pod naslovom “Crnogorsko nasljeđe u Istri: Peroj – nove spoznaje oko doseljavanja i udomljavanja Crnogoraca 1657.-1816.”. Izdanje na interdisciplinaran način prikazuje nastanak i djelovanje crnogorske enklave u Peroju, tadašnjem hrvatskom etničkom području pod upravom Mletačke Republike. Knjigu će predstaviti akademik Goran Filipi, dr. sc. Slaven Bertoša, dr. sc. Milorad Nikčević te autor.

Organizatori predstavljanja, u sklopu projekta Predstavljanje povijesnih izdanja u Puli, su Istarsko povijesno društvo – Societa’ Storica Istriana i Udruga Istarska baština.

Dr. sc. Alojz Štoković, od 1980. godine zaposlen je u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Područnoj jedinici u Puli. Bavi se izučavanjem socijalne, gospodarske i političke povijesti na istarskom poluotoku u razdoblju od XVI.-XIX. stoljeća i poviješću konfesionalnih zajednica u trokutu Trst-Rijeka-Pula. Objavio je 159 znanstvenih i stručnih radova u domaćim i stranim znanstvenim publikacijama te je sudjelovao na više od 150 znanstvenih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu. Kao vanjski suradnik više je godina djelovao na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Predsjednik je Ogranka Matice hrvatske Fažana i član uredništva Vjesnika istarskog arhiva.

Pozivnica

Ostale novosti