Objavljeno 9. ožujka 2012.

U organizaciji Europske udruge nastavnika povijesti Euroclio, Hrvatske udruge nastavnika povijesti te u suorganizaciji Istarskog povijesnog društva – Società  Storica Istriana i Grada Pule od 1. do 4. ožujka 2012. održan je četvrti regionalni skup nastavnika povijesti pod naslovom “Povijest koja povezuje. Kako poučavati osjetljive i kontroverzne teme u zemljama bivše Jugoslavije”. Na skupu su sudjelovali nastavnici povijesti iz zemalja bivše Jugoslavije, uključujući i Kosovo, koji rade u osnovnim i srednjim školama, muzejima te na sveučilištima, uz goste iz Izraela, Švicarske, Nizozemske, Italije i Turske.

Predstavljeni su moduli prema kojima će se do 2014. izraditi čitanka s povijesnim izvorima za nastavnike, a u kojoj će biti zastupljene teme vezane za ubojstvo Franje Ferdinanda u Sarajevu, svakodnevni život u Kraljevini SHS, ubojstvo kralja Aleksandra, kosovskoalbanski otpor, edukaciju muslimana u Kraljevstvu SHS, bombardiranje Podgorice u Drugom svjetskom ratu i dr. Učenici će time kroz multiperspektivnost povijesnih izvora i neutralan pristup saznavati o kontroverznim temama povijesti Jugoslavije od 1900.-1945.

Predavanja i radionice održane na skupu bile su od izuzetne važnosti i koristi sudionicima, posebno nastavnicima povijesti koji su dobili zanimljiv uvid u načine poučavanja kontroverznih tema i same interpretacije povijesti, što će im svakako koristiti u njihovom daljnjem odgojno-obrazovnom radu.

Martina Batel

Ostale novosti