Objavljeno 27. veljače 2012.

U četvrtak, 1. ožujka 2012., s početkom u 18:30 u Društvenom domu u Premanturi (kod zvonika) održat će se predavanje dr. sc. Ivana Matejčića pod naslovom “Mračni srednji vijek”.

Srednji vijek, suprotno površnim tumačenjima koja ga opisuju kao mračno razdoblje, ostavio je za sobom veliki broj izvanrednih spomenika. Dio njih nalazi se i u Istri na što će se predavač posebno osvrnuti. Organizatori predavanja su Fenoliga – udruga u kulturi i Javna ustanova Kamenjak.

Dr. sc. Ivan Matejčić, povjesničar je umjetnosti i konzervator, od 2009. docent na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Područje njegova istraživanja odnosi se na srednjovjekovnu umjetnost u Istri, srednjovjekovnu i renesansnu skulpturu u Istri i Dalmaciji. Objavio je više znanstvenih i stručnih radova s temama iz kulturne baštine Istre i Hrvatske. Autor je obnove biskupije Eufrazijane u Poreču s muzejom, obnove nekoliko srednjovjekovnih crkava, koautor muzeja Lapidarij u Novigradu, Muzejske zbirke u Vodnjanu, autor lapidarija u Balama i više konzervatorsko-urbanističkih i restauratorskih programa.

Ostale novosti