Objavljeno 24. siječnja 2012.

Kulturna manifestacija “Noć muzeja” održat će se u petak 27. siječnja od 18 do 1 sat u više od stotinu muzeja u čak 72 hrvatska grada i naselja. U Istri su se toj manifestaciji, koja se održava po sedmi put, priključili Arheološki muzej Istre, Povijesni i pomorski muzej Istre, Muzej suvremene umjetnosti Istre u Puli, Zavičajni muzej u Buzetu te muzej Lapidarium u Novigradu.

Noć muzeja u Puli u Arheološkom muzeju Istre započet će u 18:30 sati koncertom klasične glazbe, a u 19:30 sati u galeriji Amfiteatar u Areni počinje jazz koncert glazbenika pod imenom Pula jamsession.

U pulskom muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca s početkom u 20 sati održat će se otvorenje izložbe Ante Rašića pod naslovom “Historicistički kabinet čuda (Hrvatski Apoksiomen)”, a isti umjetnik u 21 sat u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti (stara tiskara) predstavit će izložbu pod imenom “Umjetnost je lijepa”.

Povijesni i pomorski muzej Istre na pulskom Kaštelu svoja će vrata otvoriti u 18 sati, a na programu je otvaranje gostujuće izložbe Miljenka Smokvine “Jadranski pomorci na Arktiku”. Radi se o izložbi realiziranoj u Rijeci 2008. godine povodom 125. obljetnice Prve polarne godine i sudjelovanja hrvatskih pomoraca u austrougarskim polarnim ekspedicijama.

U Zavičajnom muzeju u Buzetu program počinje u 19 sati otvaranjem izložbe radova Roberta Krajcera. U 20 sati na rasporedu je program pod naslovom “Što je snimio Miro Blažinčić?”. Radi se o predstavljanju nematerijalne baštine putem digitaliziranih snimaka s početka 60-ih godina na kojima su snimljeni različiti naratori i glazbenici s područja Buzeštine koji pričaju priče, postavljaju pitalice, bugare te sviraju narodne instrumente. Od 22 sata slijedi glazbeni program. Također, od 18 do 1 sat javnost će moći pogledati arheološku zbirku s lapidarijem, buzetsku kuhinju i zbirku poljodjelskog alata, a na prvome i drugom katu može se pogledati ostavštinu Mira Blažinčića, zbirku narodnih nošnji, kopije glagoljskih spomenika Buzeštine te postav Antifašizam Buzeštine.

U Novigradu Noć muzeja počinje u 18 sati kada je na rasporedu okupljanje u atriju Muzeja i natjecanje “Potraga za blagom”. Od 18 do 1 sat posjetitelji će moći pogledati izložbu “Priče u kamenu”, a uz organizirano stručno vodstvo imat će priliku izraditi i motive s kamenih spomenika u raznim likovnim tehnikama te aktivno sudjelovati u stvaranju istoimene izložbe.

Program

Pozivnica “Povijesni i pomorski muzej Istre”

Pozivnica “Zavičajni muzej Buzet”

Ostale novosti