Objavljeno 24. srpnja 2011.

Jedanaesti nastavak „Hist(o)rije” prikazuje dvije teme. Prvi prilog obrađuje poznatu fresku Ples mrtvaca iz crkvice sv. Marije na Škrilinah pored Berma stavljajući je u opći europski kontekst. U drugom prilogu saznajemo kako su se novačili galijoti te kakav je bio njihov život .

Dvanaesta „Hist(o)rija” bavi se dvjema temama iz istarske povijesti. Tri histarska rata koja su se vodila u drugom i trećem stoljeću prije Krista između Rimljana i Histra sažeto su prikazana u prvome prilogu. Drugi je dio emisije posvećen istarskom i talijanskom piscu Fulviju Tomizzi čija su prozna djela duboko prožeta ljubavlju prema rodnome kraju, ali i vjeran prikaz egzodusa nakon Drugog svjetskog rata.

Trinaesta epizoda „Hist(o)rije” donosi dvije teme. Prva daje osnovne informacije o Aleji glagoljaša te objašnjava simboliku svake od deset postaja. Druga tema prikazuje život i djelo Georga von Trappa, jednako uspješnog podmorničkog časnika, kao i glazbenika, a njegov je život poslužio i kao podloga poznatome mjuziklu Moje pjesme, moji snovi.

Ovo su posljednje tri epizode prve sezone televizijskog priloga Hist(o)ria, dok su za drugu sezonu u tijeku preliminarni radovi. Priloge možete pogledati klikom na linkove.

Ostale novosti