Objavljeno 27. svibnja 2011.


Sedmi nastavak “Hist(o)rije” posvećen je 150. godišnjici Pokrajinskoga sabora Markgrofovije Istre. Sabor je, kao izraz državnim zakonima propisane pokrajinske autonomije, imao određene zakonodavne ovlasti. Prilog nas upoznaje s njegovom kratkom povijesti od osnivanja 1861. do ukinuća 1916. godine, brojem i ulogom zastupnika, s posebnim osvrtom na njegovu političku ulogu u povijesti Istre.

Osma epizoda “Hist(o)rije” obrađuje tri teme. Prvi prilog donosi priču o legendi pulske rock scene Sergiu Blažiću čoseru te bendu Atomsko sklonište. Sljedeći prilog nastavlja glazbenu tematiku te je predstavljen lik i djelo Ferenca Lehara, slovačkoga skladatelja i dirigenta koji je jedno vrijeme bio dirigentom Mornaričkog orkestra u Puli. Emisija završava prilogom o Londonskom ugovoru iz 1915. godine.

Deveta emisija “Hist(o)rije” bavi se dvjema temama iz istarske povijesti. Prvi je dio emisije posvećen Antoine de Villeu, francuskome inženjeru i projektantu pulske utvrde Kaštel te objašnjava okolnosti pod kojima se utvrda gradila. Drugi prilog donosi zanimljivosti iz svakodnevice istarskoga novoga vijeka te saznajemo putove krijumčarenje duhana, kao i na koji se način mletačka vlast borila protiv toga.

Deseta “”Hist(o)rija” obrađuje dvije teme. U prvome prilogu prikazani su život i djelo Eugena Kumičića, najpoznatijeg Istranina u hrvatskoj književnosti, a dotiče se i njegove političke aktivnosti. Drugi je prilog posvećen oslobođenju grada Pule 1945. Prikazane su završne oslobodilačke akcije antifašista, ali i problemi koji su nastali između Jugoslavije i Italije oko oslobođenih prostora.

Ostale novosti