Objavljeno 20. svibnja 2011.

U ponedjeljak, 23. svibnja 2011., s početkom u 19 sati u Svečanoj dvorani Odjela za humanističke znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile ui Puli (I. M. Ronjgova 1) održat će se predstavljanje zbornika radova “Zarazne bolesti u Istri tijekom 19. i 20. stoljeća”.

Zbornik je nastao kao rezultat znanstvenog skupa održanog 6. listopada 2009. u Izoli u organizaciji Humanističkog društva Histria. Kroz deset članaka polivalentno usmjerenih stručnjaka iz Slovenije, Hrvatske i Italije izdanje obrađuje pitanja epidemija zaraznih bolesti, koje su znatno ograničavale demografski razvoj Istre u 19. i 20. stoljeću. Tifus, kolera, tuberkuloza, bile su samo neke od bolesti koje su opterećivale istarski poluotok, na kojem su se one manifestirale s većim intenzitetom spram susjednih područja.

Izdanje će predstaviti professor emeritus Miroslav Bertoša, dr. sc. Ante Škrobonja i dr. sc. Dean Krmac, a uvodničar je Ivan Žagar. Događanje će oplemeniti nastup glazbene skupine studenata i doktora medicine Sveučilišta u Rijeci “Asklepiju i Orfeju u čast”. Organizatori predstavljanja u sklopu projekta “Predstavljanja povijesnih izdanja u Puli” su Istarsko povijesno društvo – Societa’ Storica Istriana i Udruga Istarska baština.

Pozivnica

Ostale novosti