Objavljeno 6. svibnja 2011.

U srijedu, 11. svibnja 2011., u Svečanoj dvorani Odjela za humanističke znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (I. M. Ronjgova 1) s početkom u 18 sati održat će se predstavljanje knjige Tvrtka Jakovine “Treća strana hladnog rata”. Knjiga se bavi Pokretom nesvrstanih kao jednom od ključnih dogmi Titove Jugoslavije, analizirajući kroz do sada neobjavljene dokumente stavove jugoslavenske diplomacije, ali i one supersila SAD-a i SSSR-a, sve do rasističke Južnoafričke Republike. Autor je obradio brojne teme i epizode vezane uz Pokret, među kojima i jugoslavensku borbu s Kubom za nesvrstane, sovjetsku intervenciju u Afganistanu, Iračko-iranski rat, borbu za neovisnost Zimbabvea, Namibije i Zapadne Sahare i dr.

Knjigu će predstaviti Seid Serdarević (nakladnik), Tihomir Ponoš te sam autor, a uvodničar je Ivan Žagar. Organizatori predstavljanja u sklopu projekta “Predstavljanja povijesnih izdanja u Puli” su Istarsko povijesno društvo – Societa’ Storica Istriana i Udruga Istarska baština.

Dr. sc. Tvrtko Jakovina izvanredni je profesor na Odsjeku za povijesti Filozofskog fakulteta u Zagrebu gdje je nositelj kolegija Svjetska povijest XX. stoljeća. Izlagao je na više znanstvenih skupova u zemlji (Zagreb, Pula, Dubrovnik) i inozemstvu (Bled, Dobbiaco, Braunschweig, London, Pariz, Graz, Washington i dr.). Objavio je tri knjige, 11 poglavlja u knjigama te desetke znanstvenih članaka u hrvatskim i stranim časopisima. Znanstveni i istraživački interesi njegova rada odnose se na razdoblje 20. stoljeća, posebice na teme vezane uz Titovu Jugoslaviju, američku vanjsku politiku i pitanje Hladnog rata te politiku detanta. Od 2010. član je Savjeta za vanjsku politiku i međunarodne odnose predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića.

Tihomir Ponoš, profesor je povijesti i filozofije. Radio je u novinskoj kući Vjesnik kao novinar i kolumnist, danas je novinar Novog lista. Uže područje njegova zanimanja odnosi se na teme civilnog društva, ljudskih prava i suvremene povijesti. Dobitnik je nagrade ‘Joško Kulušič’ Hrvatskog helsinškog odbora za širenje ljudskih prava u medijima za 2002. godinu. Autor je knjige Na rubu revolucije – studenti ’71.

Pozivnica

Ostale novosti