Objavljeno 5. travnja 2011.

U četvrtak, 7. travnja 2011, s početkom u 19:30 u Društvenom domu u Premanturi (kod zvonika) održat će se predavanje dr. sc. Roberta Matijašića “Arheologija premanturskog područja”. Organizatori predavanja su “Fenoliga – udruga u kulturi” i “Javna udruga Kamenjak”.

Razdoblje ranog i razvijenog srednjeg vijeka, prije osnutka Premanture, u arheološkom i povijesnom smislu relativno je slabo istraženo. Predavanje će, stoga, biti koncipirano kao pregled poznatih arheoloških lokaliteta na području Premanture i okolnih otočića u razdoblju prapovijesti (neolitička naselja, željeznodobna gradina Gradina i druga slična nalazišta), antičkog razdoblja (uvala Močile, poluotok Školjić kraj Stupica, nalaz brončanog kipića božice Minerve i drugi tragovi) te kasnoantičkog razdoblja (nestala utvrda na položaju Kastril), čime će se široj publici predstaviti manje poznate informacije o arheološkim spoznajama u okolici Premanture i ukazati na kontinuitet naseljavanja tog područja od najstarijih vremena do danas.

Prof. dr. sc. Robert Matijašić rektor je Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, gdje je nositelj kolegija iz povijesti staroga vijeka. Objavio je sedam knjiga, osamdesetak znanstvenih i isto toliko stručnih priloga u hrvatskim i stranim časopisima. Područje njegova istraživanja odnosi se na Istru u antici, posebice na gospodarske aspekte. Član je Istarskog povijesnog društva – Societa’ Storica Istriana.

Ostale novosti