Objavljeno 16. veljače 2011.

Godišnja skupština Istarskog povijesnog društva, održana u utorak, 15.veljače 2011., u Svečanoj dvorani Tone Peruška u zgradi Odjela za humanističke znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, okupljenom je članstvu ponudila iscrpan rezime prve godine djelovanja. Društvo, osnovano 15. veljače 2010., okuplja pedesetak članova, a u navedenom se razdoblju posvetilo brojnim aktivnostima, od kojih je najvažnija oblikovanje prvog
broja godišnjaka Histria. Za časopis koji će, dopuste li financijske prilike, biti predstavljen zainteresiranoj javnosti sredinom godine, prikupljeno je deset znanstvenih radova te pregršt priloga o aktualnostima
povezanima s istarskom poviješću. Važan je projekt Društva i organizacija Međunarodnog znanstvenog skupa “150 godina od uspostave Istarskog pokrajinskog sabora u Poreču”, predviđenog za jesen ove godine, uz suorganizaciju Zavičajnog muzeja Poreštine.

Mrežne stranice Društva pokrenute krajem rujna prošle godine, približavaju se brojci od tisuću jedinstvenih posjeta mjesečno, a pažnju onih koji ih posjećuju zasigurno privlači projekt Fotohist(o)rija. Pokrenut s namjerom izrade opsežne baze fotografija povijesno-kulturnog konteksta s područja istarskog poluotoka, projekt već danas obuhvaća 1500 fotografija, proširujući se danomice novim foto-svjedočanstvima istarske prošlosti.

Svakako vrijedi spomenuti kako su članovi Društva, Igor Jovanović i Igor Šaponja, tijekom protekle godine nastavili s hvalevrijednim projektom prikupljanja svjedočanstava Istrana zatočenih u logorima za II. svjetskog
rata i poraća, nazvanim jednostavno “Istarske sudbine”. K tome, Društvo je u listopadu prošle godine sudjelovalo u organizaciji znanstvenog skupa “36. Susreti na dragom kamenu” te u prosincu organiziralo izložbu Antona Percana “Nogometna igrališta u Puli – povijest i razvoj”.

U suradnji s udrugom Istarska baština, pokrenut je program predstavljanja knjiga s povijesnom tematikom. Prvo predstavljanje održano je u Puli u prosincu 2010., a odnosilo se na knjigu Franka Dote “Zaraćeno poraće – konfliktni i konkurentni narativi o stradanju i iseljavanju Talijana Istre”.

Konačno, članovi Društva Ivan Hrastovčak i Anita Buhin autori su emisije o zanimljivostima iz istarske povijesti na Tv Istri pod nazivom “Hist(o)rija”, koja se, počevši s 14. veljače 2011. emitira svakog ponedjeljka.

Planovi Društva u drugoj su godini okrenuti širenju članstva, realizaciji započetih projekata i pokretanju novih aktivnosti.

Ostale novosti