Objavljeno 18. prosinca 2010.

U Novom Vinodolskom je od 5. do 7. svibnja 2010. održano 11. Državno natjecanje iz povijesti za OŠ i SŠ. Državnom su natjecanju prethodila školska natjecanja u siječnju i županijsko natjecanje održano 1.ožujka 2010. u OŠ Vladimira Gortana u Žminju.

Učenica 7. razreda OŠ Veli Vrh Pula, Stela Hrkač osvojila je prvo mjesto na državnom natjecanju u kategoriji “Samostalni istraživački radovi” s temom “Tragovima pulskog tramvaja”. Natjecanje se sastojalo od pisanog rada (eseja), power point prezentacije i obrane rada i prezentacije. Mentor je bio Igor Jovanović, prof., član Istarskog povijesnog društva – Societa’ Storica Istriana. Nagrađenu prezentaciju možete pogledati klikom na LINK.


Stela Hrkač, rođena je 13. studenog 1996. u Churu, Švicarska. Od 2006. godine živi u Puli, potom Štinjanu. Učenica je osmog razreda OŠ Veli Vrh Pula, a istovremeno pohađa i glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova, također u Puli. Veoma je aktivna u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima. Redovito sudjeluje na natjecanjima iz informatike, povijesti, kemije i engleskog jezika, gdje ostvaruje zavidne rezultate. Osim navedenih uspjeha Stela je nacrtala i logotip za novu školu Veli Vrh, pjeva u školskom zboru glazbene škole, a služi se aktivno njemačkim i engleskim jezikom.

Osim Stele Istra se može podičiti i uspjesima drugih mladih zaljubljenika i istraživača povijesti:

Učenik 3. razreda Privatne Gimnazije Jurja Dobrile iz Pule, Mirko Gržinić osvojio je drugo mjesto. Mentor je bio Branimir Červar, prof.

Uz Stelu i Mirka uspješno su još i nastupili slijedeći učenici iz Istre: Luka Mikičić, Gimnazija i Strukovna škola Jurja Dobrile Pazin, mentor Barbara Širol, prof.; Sandro Babić, SŠ Mate Balote Poreč, mentor Vladimir Torbica, prof.; Ivan Gržetić, Gimnazija Pula, mentor Željko Šek, prof.; Sara Boljunčić i Nikola Štoković, SŠ Zvane Črnje Rovinj, mentor Mira Butigan-Tomić, prof. i voditelj Snježana Selar, prof.

Ostale novosti