Objavljeno: 4. studenog 2010.

U petak, 5. studenoga 2010. s početkom u 19 sati u Zavičajnom muzeju grada Rovinja održat će se predavanja o rezultatima hidroarheoloških istraživanja lokaliteta Veštar.

U tijeku je hidroarheološko istraživanje na lokalitetu Veštar kraj Rovinja gdje se istražuju ostaci antičkog mola u dužini od 50-tak metara; to je najduži antički mol dosad poznat na području Istre. Mol pripada ostacima antičke vile koja se nalazila na obalama uvale Veštar. Život antičke vile nastavljen je dalje u rani srednji vijek, a mjesto je nama značajno i zato jer otuda potječe ravenski nadbiskup Maksimijan. U istraživanjima sudjeluju hidroarheolozi Hrvatskog restauratorskog zavoda iz Zagreba, Bavarskog društva za podvodnu arheologiju i Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju iz Zadra.

Više o dosadašnjem tijeku i rezultatima istraživanja moći će se saznati na prezentaciji i predavanju koje će održati:

Mladen Pešić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda s temom: Podvodna arheologija u Hrvatskoj;

Marcus Prell hidroarheolog iz Bayerischen Gesellschaft für Unterwasserarchà¤ologie koji će predstaviti 25 godina postojanja tog društva i Luka Bekić iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru koji će govoriti o istraživanjima u uvali Veštar.

To su tri predavanja, svako po 15 minuta, a posjetitelji mogu razgovarati s istraživačima i postavljati pitanja.

Ostale novosti