Slideshow shadow

Izložba “Bez zanata nema alata” u Puli

November 25, 2021 in Novosti by mradosevic

U petak, 26. studenoga 2021., s početkom u 12 sati u Galeriji C8 u Puli bit će otvorena izložba Muzeja vučedolske kulture pod naslovom “Bez zanata nema alata”.

Širok spektar zanata i vrhunska kvaliteta proizvoda koji su rezultat vještine vučedolskih zanatlija, a posebice standardi koje su, kao najraniji Indoeuropljani dostigli i ostavili nam ih do danas, govore o visokome životnom standardu i tehnološkim dosezima vučedolskog čovjeka. Jasno je da bez prikladna alata majstor ne može svoj zanat obaviti uspješno. Vučedolski zanatlija pokazuje da je ovo visoko civilizirano i odlično organizirano društvo poznavalo podjelu poslova, što dokazuju i radionički objekti na rubnom dijelu naselja, otkriveni u najnovijim sustavnim arheološkim istraživanjima na položaju Kukuruzišta Streim. Da bi se što uspješnije obavljao pojedini zanat, alat se morao dodatno posebno osmisliti i konstruirati te stalno unaprjeđivati. Stoga ova izložba nosi naziv „Bez zanata nema alata”.

autorice izložbe i kataloga: Mirela Hutinec, Mirna Šuljug

dizajn izložbe i kataloga: Zrinka Kukuljica Merčep

fotografije i video: Darko Puharić

stručni suradnici: Aleksandar Durman, Dora Šimić, Ivan Pavešković Burazer

Izložbu se može pogledati od 26. studenog 2021. do 20. veljače 2022. godine svakog dana od 10:00 do 17:00 sati u Galeriji C8, Carrarina 8, Puli.

Mrežno otvorenje može se pratiti na Instagramu, Facebooku i YouTubeu Arheološkog muzeja Istre u petak 26. studenog 2021. godine u 20:00 sati.

E-tribina “Rat i bolest: pacijenti pulske Pokrajinske bolnice 1916.”

November 25, 2021 in Novosti by mradosevic

U petak, 26. studenog 2021., s početkom u 17 sati održat će se e-Tribina Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Puli pod naslovom “Rat i bolest: pacijenti pulske Pokrajinske bolnice 1916.”, koju će u virtualnoj dvorani održati studenti diplomskog studija povijesti.

U dvoranu se može ući putem poveznice https://ovh.unipu.hr/b/dfo-26k-4we te je pritom potrebno samo navesti ime i prezime.

Predstavljanje knjige Ivana Miškovića i Andreja Badera “Titov specijalni savjetnik” u Medulinu

November 24, 2021 in Novosti by mradosevic

U subotu, 27. studenog 2021., s početkom u 16 sati u sportskoj dvorani OŠ dr. Mate Demarin  (Munida 3) u Medulinu bit će predstavljenja knjiga Titov specijalni savjetnik,  autora Ivana Miškovića i Andreja Badera, mag. hist.

Autori će svoju 3. zajedničku knjigu predstaviti uz načelnika Općine Medulin, Ivana Kirca. Knjiga obrađuje političko djelovanje general-pukovnika Ivana Miškovića, dugogodišnjeg načelnika Službe bezbjednosti i jedinog Titovog specijalnog savjetnika, u periodu od 1971. do 1984. godine, a kronološki se nadovezuje na prethodne dvije knjige, „General iz Premanture“ (2019.) i „Iz tajnog arhiva načelnika Službe bezbjednosti 1963. – 1971.“ (2020.).
Događaj će se održati u skladu sa svim epidemiološkim mjerama na snazi. Ulaz je slobodan, uz obaveznu digitalnu COVID potvrdu, odnosno negativni PCR ili antigenski test ne stariji od 48 sati. Organizatori mole zainteresirane da na dan događaja stignu pravovremeno radi provjere potvrda.

Predavanje Renata Matića “Istra i stoljeće hrvatskog otpora fašizmu” u Pazinu

November 22, 2021 in Novosti by mradosevic

U četvrtak, 25. studenoga 2021. godine, s početkom u 13 sati u Velikoj dvorani Državnog arhiva u Pazinu održat će se javno predavanje prof. dr. sc. Renata Matića “Istra i stoljeće hrvatskog otpora fašizmu”. Sukladno epidemiološkim mjerama svi su posjetitelji obvezni nositi maske za lice te pri ulasku predočiti Covid potvrdu.

Izložba „Znanjem do zdravlja: 65 godina Medicinske škole Pula (1956.-2021.)“ u Puli

November 16, 2021 in Novosti by mradosevic

U srijedu, 17. studenoga 2021. godine, s početkom u 19 sati u pulskom muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca (De Villeov uspon 8), održat će se otvorenje izložbe s temom „Znanjem do zdravlja: 65 godina Medicinske škole Pula (1956.-2021.)“.

Izložba prikazuje dugotrajnu tradiciju školovanja zdravstvenog kadra na srednjoškolskoj razini, prožete brojnim epizodama i razvojnim etapama. Na izložbi će biti predstavljen i razvoj medicine u Istri kroz austro-ugarsko i talijansko razdoblje, čime će joj se dati širu perspektivu razvoja zdravstva na ovom prostoru kroz zadnjih 150 godina.

Izložba će biti otvorena do 2. veljače 2022., kada će biti svečano zatvorena predstavljanjem monografije Medicinske škole Pula (1956.-2021.).

Od posjetitelja se očekuje obavezno pridržavanje epidemioloških mjera propisanih odlukama stožera (COVID potvrda i maska).

Organizatori izložbe su Medicinska škola Pula, Arheološki muzej Istre i Povijesni i pomorski muzej Istre.