Slideshow shadow

Otvaranje izložbe i predstavljanje platforme “Priče iz arhiva” u Pazinu

September 14, 2021 in Novosti by mradosevic

U povodu manifestacije Dani europske baštine 2021 pozivamo Vas u srijedu, 15. rujna 2021. u 13,00 sati u Veliku dvoranu Državnog arhiva u Pazinu na otvaranje izložbe i predstavljanje platforme „Priče iz arhiva“ nastale u okviru projekta Kreativne Europe CREARCH posvećenom razvoju nove publike i kreativnoj interpretaciji arhivskih izvora. Novim načinima komuniciranja povijesti, likova, mjesta i lokalnih tradicija dokumentiranih u svojim zapisima, kroz vizualne, digitalne i transmedijske izvedbe i događanja uživo, arhivi žele upoznati što više ljudi sa svojim radom i značajem gradiva koje čuvaju.

U okviru CREARCH aktivnosti ICARUS Hrvatska, u suradnji s brojnih partnerima diljem Hrvatske, pokrenuo je platformu #PričeIzArhiva koja prikuplja arhivske zapise s neobičnim pričama, životnim putevima i jedinstvenim sadržajima. Virtualnim okupljanjem različitih arhiva i imatelja arhivskih zbirki – na Internetu, mobilnim aplikacijama, izložbama i interakcijom s publikom – predstavljaju se priče skrivene u arhivskim zapisima i potiče stvaranje, prenošenje i interpretaciju novih priča.

U arhivima su pohranjene milijarde zapisa, a svaki od njih čuva priče o ljudima, događajima, mjestima i svijetu oko nas. Priče želimo predstaviti kroz različite formate i medije; izložba na plakatima putuje kroz različite ustanove, u virtualnom obliku dostupne su na platformi #PričeIzArhiva, objavljene su i na više mobilnih aplikacija, a serija predavanja baštinskih stručnjaka s arhivskim pričama iz javnih i privatnih spremišta i zbirki dostupna je na YouTube kanalu.

U programu će se predstaviti ove i druge aktivnosti posvećene komunikacijskim modelima i inovativnim umjetničkim praksama realizirane u okviru CREARCH projekta; otvorit će se izložba „Priče iz arhiva“ te predstaviti CREARCH priručnik za razvoj publike i druge aktivnosti vezane uz kreativno predstavljanje arhivskih izvora s posebnim naglaskom na priče iz Državnog arhiva u Pazinu.

Sudjeluju: doc. dr. sc. Vlatka Lemić (ICARUS Hrvatska), Mirela Mrak Kliman, Maja Milovan i Biserka Budicin (Državni arhiv u Pazinu)

Produžen rok za prijavu izlaganja na finalnoj konferenciji HERA projekta The European Spa

September 10, 2021 in Novosti by mradosevic

Do 15. rujna 2021. produžen je rok za prijavu izlaganja na finalnoj konferenciji HERA projekta The European Spa 

Finalna konferencija europskog HERA projekta “The European Spa as a Transnational Public Space and Social Metaphor (2019-2022)” održat će se u Puli i na Brijunima od 2. do 4. lipnja 2022. godine.

Projekt The European Spa bavi se razvojem i zajedničkom baštinom europskih povijesnih lječilišta te mogućnostima njihove revitalizacije i revalorizacije u aktualnom globalnom kontekstu. Pozivaju se zainteresirani za sudjelovanje na skupu da prijedloge izlaganja, popraćene kratkom biografskom bilješkom, pošalju najkasnije do 15. rujna na email: info@theeuropeanspa.eu

Detaljniju informaciju o projektu i konferenciji možete naći na sljedećem linku: https://www.theeuropeanspa.eu/events/cfp_conference_pula_extended.html

Javno predavanje “Od prapovijesne pećine do austrijske tvrđave”

September 7, 2021 in Novosti by mradosevic

U subotu, 11. rujna 2021., s početkom u 11 sati održat će se javno predavanje Dunje Martić Štefan, kustosice Arheološkog muzeja Istre, pod naslovom “Od prapovijesne pećine do austrijske tvrđave”. Predavanje će se održati uz vođeni obilazak s polazištem u Šijanskoj šumi (centralna poljana) uz posjet arheološkom nalazištu Šandalja i austro-ugarskoj tvrđavi San Daniele. Program se obilježava u sklopu obilježavanja Dana Gospe od Milosti u Šijani, a organizator je Grad Pula-Pola Mjesni odbor Šijana u suradnji s Istarskim povijesnim društvom.

52. znanstveni skup “Buzetski dani 2021.” u Buzetu.

September 3, 2021 in Novosti by mradosevic

U petak, 3. rujna 2021. održat će se 52. znanstveni skup „Buzetski dani 2021.“ posvećen 500. obljetnici rođenja Stipana Konzula Istranina i otkrivanje nove spomen-ploče. Otkrivanje spomen-ploče održat će se u starogradskoj jezgri na Titovom trgu petak s početkom u 9:00, a program Skupa odmah iza toga u palači Verzi s početkom u 9:45.

Zbog potrebe pridržavanja epidemioloških mjera svi posjetitelji i sudionici tijekom trajanja skupa obvezni su nositi zaštitne maske i pridržavati se propisane distance.

Online izložba “Pogrebni obredi i običaji staroga Rima” u Puli

September 1, 2021 in Novosti by mradosevic

U petak, 3. rujna 2021. godine u 12:00 sati na društvenim mrežama Arheološkog muzeja Istre bit će otvorena izložba “Pogrebni obredi i običaji staroga Rima”. Otvorenje se može pratiti na Facebooku @Arheoloski, Instagramu @arheoloski_muzej_istre te na You Tube kanalu Arheološki muzej Istre. Autorice izložbe i tekstova kataloga su muzejska savjetnica dr. sc. Kornelija A. Giunio i viša kustosica Timka Alihodžić iz Arheološkog muzeja u Zadru.

U rimskoj civilizaciji pogrebni su običaji bili strogo propisani. U Zakonu dvanaest ploča, čitava deseta ploča ius sacrum, govori o religijskom obredu pokapanja. Osim zabrane pokopa u gradu, postojao je i niz pravila, običaja predaka (mos maiorum), koja su se odnosila na obavljanje obreda vezanih za pokojnika, obitelj i prostor koji je onečišćen smrću te na samu ceremoniju pokopa i posjećivanja groba.Velik dio običaja koji su vjerojatno i sami Rimljani baštinili od drugih, preživio je i do današnjih dana.

S obzirom na to da su neki od rimskih pogrebnih običaja sačuvani u suvremenome svijetu kao dio tradicije, doduše u modificiranome obliku, ne bi trebalo biti sumnje da su i stanovnici Zadra u vrijeme antike poštivali običaje predaka i provodili onaj dio pogrebnih svečanosti koji je odgovarao njihovu društvenom i ekonomskom statusu te religijskom opredjeljenju.

Grobove iz prva tri stoljeća rimskoga Carstva karakterizira bogatstvo raznovrsnih grobnih priloga polaganih uz ostatke pokojnika kao znak vjerovanja u zagrobni život. Izloženo je oko 300 predmeta koji su stavljani u grobove pokojnika: novci i svjetiljke, dijelovi toaletnog i kozmetičkog pribora, medicinski i farmaceutski instrumenti, predmeti za igru, oruđe i oružje te posuđe od stakla i gline.

Na izložbi su prezentirane rekonstrukcije paljevinskih grobova iz 1. i 2. st. i skeletni ukop pod tegulama iz 4. st. Sveukupni izbor grobnih priloga proučavan posebno ili u sklopu grobne cjeline ne daje potpuno jasnu sliku o rimskim pogrebnim običajima. Pitanje je hoće li biti moguće i nakon temeljite obrade svih istraženih grobova ući u onaj najtajanstveniji dio svakoga čovjeka, a to je njegov osobni stav o smrti i zagrobnome životu!