Slideshow shadow

Predstavljanje knjige Ivana Smoljana i Nine Brečević “Vittorio Depiera (ne)poznati odvjetnik i fotograf amater” u Tinjanu

July 19, 2021 in Novosti by mradosevic

U utorak, 20. srpnja 2021., u 19,30 sati, u sklopu Ljeta spod ladonj u Tinjanu, održat će se predstavljanje knjige Vittorio Depiera (ne)poznati odvjetnik i fotograf amater. Riječ je o monografiji o fotografu amateru Vittoriju Depieri, koji je 1871. godine rođen u Tinjanu, živio je i radio kao odvjetnik u Rovinju, a njegova fotografska ostavština od preko 130 fotografija čuva se u Zavičajnoj zbirci Depiera u Tinjanu.

Knjigu će predstaviti, uz autore Ivana Smoljana i Ninu Brečević, urednica Lana Skuljan Bilić i recenzentica Gordana Milaković, više kustosice Povijesnog i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell´Istria te Tajana Ujčić, ravnateljica Muzeja grada Rovinja.


Fotograf amater Vittorio Depiera novo je ime u ranoj povijesti fotografije u Istri, a iznimna vrijednost i značaj njegovih fotografija je u tome što imamo sačuvan muzeološki kontekst – znamo tko je, kada i gdje fotografiran. Osim toga, njegove fotografije danas mogu biti primaran izvor i dati značajan doprinos proučavanju kulturne povijesti Tinjana i Tinjanštine, ali i Rovinja, krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Projektom je ostvarena suradnja sa Muzejom Grada Rovinja i Povijesnim i pomorskim muzejom Istre – Museo storico e navale dell´Istria, te je za narednu godinu u najavi izložba o životu, radu i fotografskoj ostavštini Vittorija Depiere, koja će gostovati u navedenim muzejima.

Predstavljanje knjige “Ogenj, ki je zajel Evropo: Narodni dom v Trstu 1920-2020” u Kopru

July 13, 2021 in Novosti by mradosevic

U srijedu, 14. srpnja 2021., s početkom u 19 sati na Prešernovom trgu u Kopru bit će predstavljena knjiga dr. sc. Boruta i dr. sc. Gorazda Bajca “Ogenj, ki je zajel Evropo: Narodni dom v Trstu 1920-2020”. Organizatori su Društvo TIGR Primorske, Knjižnica LIBRIS i Znanstveno raziskovalno središče Koper.

Izložba “Arhitektura. Skulptura. Sjećanje. Umjetnost spomenika Jugoslavije 1945. – 1991.” u Novigradu

July 10, 2021 in Novosti by mradosevic

U subotu, 10. srpnja 2021. u 21 sat u Muzeju Lapidarium u Novigradu bit će otvorena izložba “Arhitektura. Skulptura. Sjećanje. Umjetnost spomenika Jugoslavije 1945. – 1991.”. Izložba je otvorena do 18. kolovoza 2021. Može se razgledati svaki dan, osim nedjeljom i praznikom, od 10 do 13 i od 19 do 22 sata.

O izložbi:

U arhitekturi i umjetnosti svih kulturnih prostora nekadašnje Jugoslavije ističu se bezvremenski spomenici žrtvama narodnooslobodilačke borbe. Njihovi su autori bili najpoznatiji jugoslavenski arhitekti, urbanisti i kipari, poput Bogdana Bogdanovića, Edvarda Ravnikara, Vojina Bakića, Dušana Džamonje, Zdenka Kolacija i mnogih drugih. Umjesto režimske simbolike u svojim autonomnim ostvarenjima isprepleli su suvremenost i prošlost, mističnost i geometriju, arhetipske simbole i nove materijale, arhitekturu i krajobraznu poetiku, historijsku auru mjesta i nove oblike komunikacije s posjetiteljem.

Izložba, koja je prvo predstavljena u Ljubljani u Galeriji Dessa (2020), prikazuje 33 spomenika i/ili memorijalnih kompleksa iz svih republika i autonomnih pokrajina Jugoslavije odabranih na temelju visoke arhitektonske i umjetničke vrijednosti objekata te iznimne kontemplacije krajobraznog prostora. Toj izložbi u Muzeju Lapidarium, dodana su tri spomenika: Spomenik – kosturnica Vladimira Gortana (Pod Beram), Spomenik rudaru borcu (Labin) i Spomen-park Dotrščina (Zagreb), čime dopunjujemo korpus memorijale spomeničke baštine. Osnovne su značajke toga korpusa, pored visokih umjetničkih dosega, je i međuodnos konstruktivnih elemenata spomenika i njegova suodnosa spram prirodnoga krajolika. Iz perspektive spomeničke skulpture nakon Drugog svjetskog rata, upravo su jugoslavenski spomenici jedan od najdojmljivijih monumentalnih ostvarenja. To potvrđuje i izložba Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980, održana u njujorškoj MoMI 2018./2019., na kojoj su Spomenik Monuments zauzeli istaknuto mjesto.

Izložbu u Novigradu-Cittanovi prate originalni crteži i skice Bogdana Bogdanovića za jasenovački „Cvijet“, izdvojeni pano o radu i djelima Zdenka Kolacija i Zdenka Sile, kataloška baza podataka spomenika autorice Sanje Horvatinčić (2017), višestruko nagrađivani dokumentarni film Igora Grubića Spomenik (2015) te dokumentarni film Jelene Radenović Umetnost sećanja (2019).

Osim toga predstavit će se i posebna publikacija “Arhitektura. Skulptura. Spomin. Umetnost spomenikov Jugoslavije 1945–1991./Architecture. Sculpture. Remembrance. The Art of Monuments of Yugoslavia 1945–1991”, izdavača Galerije Dessa i revije AB – Arhitektov bilten/Architect’s Bulletin, Ljubljana, 2020. Kustosi: Boštjan Bugarič, Kristina Dešman, Maja Ivanič, Špela Kuhar, Eva Mavsar, Špela Nardoni Kovač, Damjana Zaviršek Hudnik; Producent: Gallery DESSA, Židovska steza 4, Ljubljana; Organizatori: Galleria DESSA, ab_Arhitektov bilten, DAL, Arhitectuul i Jerica Ziherl, za Muzej-Museo Lapidarium, Veliki trg 8a, Novigrad-Cittanova; suradnici: Renata Kmet, Branko Metzger Šober, Oleg Šuran.