Slideshow shadow

Međunarodni znanstveni skup “10. istarski povijesni biennale”

May 18, 2021 in Novosti by mradosevic

U četvrtak i petak, od 20. do 21. svibnja 2021. godine od 9 do 16 h održat će se međunarodni znanstveni skup “10. istarski povijesni biennale” s temom “Corpus, carnalitas…: o tijelu i tjelesnosti u povijesti na jadranskom prostoru”. Organizatori su Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli – Filozofski fakultet i Državni arhiv u Pazinu.

Skup se može pratiti na poveznici Zoom platforme: https://unipu-hr.zoom.us/j/93710672843

Izložba DOBRO DOŠLI! – 75 godina od boravka Međusavezničke komisije za razgraničenje u Istri

May 14, 2021 in Novosti by mradosevic

U utorak, 18. svibnja, na Međunarodni dan muzeja, s početkom u 18 sati, u Muzeju grada Pazina otvara se izložba DOBRO DOŠLI! – 75 godina od boravka Međusavezničke komisije za razgraničenje u Istri.

Izložba nas vraća u ožujak 1946. godine. Naime, završetkom Drugog svjetskog rata, nisu definirane granice između Italije i Jugoslavije, već je sporni teritorij podijeljen na Zone A i B. Saveznici (SAD, Velika Britanija, Francuska i Sovjetski savez) su tada osnovali Komisiju koja je u ožujku 1946. godine obilazila čitavu Julijsku krajinu i pritom bila stacionirana u Trstu i Pazinu. Izložba progovara o opsežnim pripremama Jugoslavenske strane za dolazak Komisije, što je uključivalo masovno manifestiranje na ulicama, ispisivanje zidnih parola i slične akcije, dočarava ozračje koje je vladalo u Zonama A i B, rekonstruira put kojim se komisija kretala, donosi memoare sudionika ovih događaja, kao i reperkusije obilaska Komisije.

Ovim projektom ostvarena je suradnja između Muzeja grada Pazina, Povijesnog i pomorskog muzeja Istre i Muzeja novejše zgodovine Slovenije u Ljubljani, čime izložba dobiva međunarodni karakter i na njoj se mogu razgledati izlošci iz tri navedena muzeja. Autor izložbe je kustos Muzeja grada Pazina Ivan Smoljan. Izložbu je u pazinskom Kaštelu moguće razgledati u radno vrijeme Muzeja sve do kraja godine. Otvorenje izložbe održati će se u dvorištu pazinskog Kaštela, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera koje budu na snazi.

Izložba: Arheologija iz zraka

May 6, 2021 in Novosti by mradosevic

Gostujuća izložba Arheološkog muzeja Zagreb “Arheologija iz zraka” bit će izložena u “Galeriji C8” u Puli od 7. svibnja do 29. kolovoza 2021. godine. Otvorenje izložbe možete pratiti on-line na Instagramu, Facebooku i YouTubeu Arheološkog muzeja Istre u petak 7. svibnja u 12:00 sati. Zbog epidemioloških mjera neće biti službenog otvorenja u “Galeriji C8”.

Arheologija i zračne fotografije imaju dugu zajedničku povijest koja seže u početak 20. stoljeća kada su iz balona snimljene prve zračne fotografije Stonehengea i Rimskog foruma. S vremenom se razvila i posebna grana naše znanosti, zračna arheologija, koja se bavi proučavanjem tragova ljudske aktivnosti iz prošlosti u krajoliku. Fotografije snimljene iz zraka korištene su također za dokumentiranje i prezentaciju arheoloških nalazišta. Do nedavno su u tu svrhu korišteni baloni, ljestve, servisna vozila i druge platforme, ali razvojem novih tehnologija i komercijalizacijom bespilotnih letjelica postupak dokumetiranja lokaliteta je znatno ubrzan, a kvaliteta prezentacijskih fotografija je dobila novu dimenziju. Bespilotne letjelice ili kolokvijalno dronovi imaju dugu povijest i širok spektar primjene, međutim tek u posljednjih desetak godina dolazi do njihovog ubrzanog razvoja i komercijalizacije. Posebno mjesto u širokom spektru različitih letjelica zauzimaju rotorne letjelice zbog mogućnosti lebdenja na mjestu od kojih je najpopularnija inačica svakako kvadkopter. U početku su letjelice zahtjevale i dodatnu opremu te je kamera za snimanje dolazila neovisno od samog drona, dok danas one dolaze s već integriranim kamerama u tzv. RTF (engl. Ready to fly) verzijama. Dronovi su nam omogućili snimanje lokaliteta iz dotada nemogućih kuteva i pozicija, a sama činjenica da se radi o financijski realtivno jeftinom proizvodu pomogla je da s vremenom postanu sastavni dio alata u svim većim institucijama koja provode arheološka istraživanja. Time se u znatnoj mjeri povećao broj zračnih fotografija arheoloških lokaliteta.Izložba “Arheologija iz zraka” postavljena je s ciljem prikazivanja nekih od najzanimljivijih i najatraktivnijih zračnih fotografija arheoloških lokaliteta s prostora Republike Hrvatske. Ova izložba fotografija odudara od klasičnih arheoloških izložaba i osnovni fokus stavljen je na fotografije, dok su podaci o arheološkom kontekstu svedeni na minimum. Autori izložbe su Miroslav Vuković s Odsjeka za arheologiju, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja Zagreb.

Međunarodna konferencija o valorizaciji europske fortifikacijske baštine u Puli

May 3, 2021 in Novosti by mradosevic

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna, pulsko Sveučilište domaćin je međunarodne konferencije o europskim primjerima dobre prakse u održivoj valorizaciji fortifikacijske baštine. Konferencija Sustainable Valorisation of Fortified Heritage – European Best Practice, posvećena transnacionalnim modelima zaštite i upravljanja zajedničkom europskom fortifikacijskom baštinom održat će se 6. svibnja 2021., u virtualnom obliku zbog aktualne pandemije. Na njoj će, uz aktualne projekte revitalizacije pulskog fortifikacijskog sustava, partnerske institucije iz Verone, Krakowa i Berlina, Šibenika i Kotora, Zagreba i Ljubljane te međunarodne istraživačke mreže i nove kulturne rute Forte Cultura predstaviti najbolja europska iskustva u valorizaciji fortifikacijske baštine. Sudjelovanje je besplatno, program možete naći u prilogu, a registracijski link dostupan je na web-stranici kulturne rute Forte Cultura: https://www.forte-cultura.eu/en/netzwerk-en/confrences.