Slideshow shadow

Ulicama našega grada: Pula kroz fotoobjektiv Alojza Orela 1950. – 1990. – interaktivni postav fotografija

April 29, 2021 in Novosti by mradosevic

Od ponedjeljka do petka, 3. – 7. svibnja 2021., u prostorijama Memo muzeja u Puli (Scalierova ulica 4) moći će se pogledati interaktivni postav fotografija naslovljen “Ulicama našega grada: Pula kroz fotoobjektiv Alojza Orela 1950. – 1990.”. Autori postava su Milan Radošević i Filip Zoričić, a organizator Memo muzej.

Postav je, u sklopu programa obilježavanja Dana grada Pule, nastao prigodnim izborom gradskih motiva iz bogatoga opusa znamenitoga pulskoga fotografa Alojza Orela. Izabrani motivi odnose se na pulske ulice, trgove i parkove u razdoblju od 1950. do 1990. godine, koje ujedno predstavljaju i najplodnije Orelove stvaralačke godine.

U  gradske asfaltne i kamene “arterije”, snabdijevane kisikom zelenih oaza,  generacije Puljana utisnule su bezbroj nevidljivih stopa. Jedno od odredišta bili su trgovi, okruženi ustanovama bez kojih je nemoguće zamisliti svakodnevni gradski život. Protekom vremena i putovi i odredišta postaju nešto više od prvotno namijenjene im svrhe – mjesta sjećanja utkana u kolektivni identitet svih koji na ovaj ili onaj način vole ili žive Pulu. Posjetitelji će moći sami, ispod svake fotografije, dopisati svoja sjećanja i utiske.

U Muzeju je potrebno pridržavati se svih propisanih epidemioloških mjera. Istovremeno u Muzeju može biti prisutno maksimalno 10 posjetitelja. Memo muzej posjeduje i nacionalnu oznaku sigurnosti Hrvatske turističke zajednice “Stay safe in Croatia-Safe travels”.

Ulaz u Memo muzej tijekom postava je slobodan.

„Prozor u prošlost“ Arheološkog muzeja Istre pod nazivom „Na stolu rimskih careva, vojnika i pučana. Staklene rebraste zdjele“

April 23, 2021 in Novosti by mradosevic

Od 26. travnja do 26. srpnja 2021. u Carrarinoj 4 moguće je razgledati novi „Prozor u prošlost“ Arheološkog muzeja Istre pod nazivom „Na stolu rimskih careva, vojnika i pučana. Staklene rebraste zdjele“, autorice Aske Šopar.

Iz fundusa antičke zbirke za ovu prigodu odabrano je šest staklenih rebrastih zdjela koje pričaju priču o ovom omiljenom tipu ranocarskog stolnog posuđa. Popularnost zacijelo mogu zahvaliti svojim pozitivnim i kvalitetnim svojstvima (debele i čvrste stijenke, kompaktan oblik prikladan za transport i dr.), s toga ne čudi veliki broj pronađenih rebrastih zdjela diljem i izvan granica Rimskog Carstva.

Osnovnu formu ovih zdjela čini polukružno tijelo s vanjske strane ukrašeno plastičnim rebrima koja se pružaju od oboda do dna. Razlikuju se plitka i duboka varijanta te zdjele rađene od polikromna stakla u mozaik tehnici, zatim monokromno intenzivno obojani kao i monokromno prirodno obojani primjerci.

Proizvodnja rebrastih zdjela započela je na prostoru istočnog Mediterana pri kraju 1. st. pr. Kr., ali ubrzo su italske radionice preuzele vodeću ulogu. Razdoblje najveće popularnosti i produkcije je u 1. st. pos. Kr., a zatim proizvodnja opada. Prezentirani primjerci rad su italskih radionica 1. st.

Javna stručna vodstva izložbe “Velištak – život naselja kasnog neolitika“

April 22, 2021 in Novosti by mradosevic

Javna stručna vodstva izložbe “Velištak – život naselja kasnog neolitika“

U Galeriji C8 u Puli (Carrarina ul. 8) otvorena je dragocjena arheološka izložba naziva „Velištak – život naselja kasnog neolitika“. Ovom vrijednom arheološkom izložbom prikazani su rezultati arheoloških istraživanja kasno neolitičkog nalazišta Velištak, otkrivenog 2007. godine. Pronađeni nalazi s tog lokaliteta datiraju u 5. tisućljeće prije Krista te spadaju pod tzv. hvarsku kulturu. Nalazište Velištak, koje se nalazi u zaleđu grada Vodica u Dalmaciji, smješteno je nedaleko istoimenog izvora u Velimskom polju. Iznimno je važno u arheološkoj znanosti s obzirom da predstavlja zasad najranije poznato nalazište hvarske kulture. Radiokarbonski datumi na uzorcima životinjskih kostiju pokazuju da je naselje trajalo do oko 4700. godine prije Krista.

Arheološka istraživanja nalazišta sprovedena su pod vodstvom arheologa Muzeja grada Šibenika. Od ostatka naselja, najbrojniji su ukopani objekti, dok su nadzemni objekti skromnije sačuvani. Od kuća su preostali samo dijelovi podova od utabane gline. Među vrijednim arheološkim nalazima koje su otkrili i prikupili arheolozi nalaze se: brojne keramičke posude koje su ukrašene urezanim motivima karakterističnim za hvarsku kulturu, kameno i koštano oruđe, nakit izrađen od određenih vrsta morskih školjaka, životinjske kosti, biljne sjemenke i dr.

JAVNA STRUČNA VODSTVA:

Subota, 24. 4. 2021. u 11:00 i 12:00 sati

Subota, 1. 5. 2021. u 11:00 sati

RADNO VRIJEME GALERIJE C8 JE: svaki dan od 11 do 18 sati.

IZLOŽBU JE MOGUĆE RAZGLEDATI DO: 1. 5. 2021. POSJET IZLOŽBI UZ STRUČNO VODSTVO JE BESPLATAN. RAZGLEDAVANJE IZLOŽBE UZ STRUČNO VODSTVO TRAJE OTPRILIKE 45 MIN. Kontakt: voditeljica Edukacijskog odjela Arheološkog muzeja Istre, dipl. arheologinja Giulia Codacci-Terlević, broj telefona: 098 982 62 40.

VAŽNE NAPOMENE:

U skladu s važećim epidemiološkim mjerama u prostoru Galerije C8 može istovremeno boraviti maksimalno 10 osoba. Organizatori napominju da su svi prilikom posjeta izložbi dužni se pridržavati epidemioloških mjera i nositi zaštitne maske.

Predavanja uz izložbu “Yakishime – metamorfoza zemlje”

April 1, 2021 in Novosti by mradosevic

U petak, 2. travnja 2021., s početkom u 17:00 sati održat će se predavanje Indi Bibić Kostić: “Termin Mono no aware u japanskoj kulturi, društvu i umjetnosti”.  Predavanje će se odvijati u Muzejsko – galerijskom prostoru Svetih Srca u Puli (za određeni broj posjetitelja uz prethodne prijave), a moći će se pogledati on – line na You tubeu Arheološkog Muzeja Istre. Organizator je Arheološki muzej Istre u suradnji sa Odsjekom za japanologiju Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Poveznica za predavanje: https://youtu.be/nBBKKfYhSX0

Prije predavanja koje će se proicirati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca, u 16:30, posjetitelji mogu uz stručno vodstvo pogledati izložbu.

Obavezno je nošenje zaštitnih maski. Za sva vodstva i predavanja potrebna je prethodna najava na:

Mail: tina.sirec.dzodan@ami-pula.hr ili sirectina@gmail.com

Tel. 0989101280