Slideshow shadow

16. Noć muzeja – Državni arhiv u Pazinu

January 29, 2021 in Novosti by mradosevic

16. Noć muzeja obilježava se online ovog petka, 29. siječnja 2021. godine, u Državnom arhivu u Pazinu s početkom u 18,00 sati.

Na Youtube kanalu Državnog arhiva u Pazinu (na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=xc8uCjh4iuM) posjetitelji će moći pogledati videoisječak u kojem su predstavljeni restaurirani predmeti iz fundusa Muzeja grada Pazina.

Nastavak je ovo uspješne suradnje između dviju ustanova iz područja kulture koje djeluju u Pazinu. Konzervatorsko-restauratorske zahvate na predmetima proveli su djelatnici iz Odjela za zaštitu arhivskog gradiva, konzervaciju i restauraciju Državnog arhiva u Pazinu. Riječ je o osobnim dokumentima i tiskovinama koje datiraju u 19. i 20. stoljeće te predstavljaju dio bogate Zbirke dokumenata Muzeja. Namjera je organizatora bila, prateći zajedničku temu ovogodišnje Noći muzeja, približiti posjetiteljima značaj očuvanja muzejskih predmeta za generacije koje dolaze upravo kroz konzervaciju i restauraciju istih.

16. Noć muzeja – Arheološki muzej Istre

January 29, 2021 in Novosti by mradosevic

U petak, 29. siječnja 2021. održat će se 16. Noć muzeja, koja se obzirom na epidemiološku situaciju, ove godine održava uglavnom u digitalnom obliku, pod nazivom 16. Digitalna Noć muzeja.

Programi  Arheološkog muzeja Istre i ove je godine imaju poseban naglasak na edukaciji publike, koja će se većinom odvijati on – line, putem naših društvenih mreža, no pripremili smo i klasična vodstva po amfiteatru te vas ovim putem pozivamo da nam se pridružite i popratite široku lepezu različitih događanja tijekom cijelog dana pa do kasno u noć te posjetite naše izložbene prostore s radnim vremenom od 11 sati 29. siječnja do 1 sat u noći 30. siječnja. 2021., kao i sva on – line događanja. Između zanimljivih on – line predavanja naših djelatnika, video priloga i drugih objava, pripremili smo i druženje uz on – line KVIZ o kulturnoj baštini za različite školske uzraste tijekom dana, kao i za širu publiku s početkom u 21 sat. Sudionicima kviza namijenili smo i simbolične nagrade. Ovogodišnja Noć muzeja odvijat će se u nešto drugačijem obliku, bez vreve po ulicama i masovnih druženja te uz poštivanje svih epidemiološkim mjera u galerijskim i muzejskim prostorima, no zahvaljujući mogućnostima digitalne tehnologije, atmosferu druženja uz zanimljivu izložbu, predavanje ili opuštenu zabavu kroz nadmetanje u poznavanju kulture i baštine, možemo prenijeti publici i Noć muzeja dovesti u njihove domove. Stoga vjerujemo kako ovogodišnja zabava uz Noć muzeja može proteći još opuštenije, u bezbrižnoj atmosferi toplog doma, a za one koji više vole šetnju gradom i sadržaje posjetiti na licu mjesta, amfiteatar i galerija C8 dočekat će ih otvorene. Radno vrijeme Amfiteatra na Noć muzeja je od 09:00 do 01:00 sat, a Galerije C8 od 14:00 do 01:00 sat. Ako se odlučite za šetnju Pulom, snimite, potražite naljepnice i fotografirajte se na odabranim mjestima.

 

Predavanja na Zoom platformi pratite na:
14:00 – 14:30 AMI-jeva kuhinja protiv krize: https://us05web.zoom.us/j/85789167217?fbclid=IwAR3fTYqsTbJc3wkUejKj7MHNMl9JXE6yhS2djgeAOj4JY7d6UP7K0C5A2qo#success

14:45 – 15:15 Konzervatorsko-restauratorska djelatnost u muzejima za vrijeme krize: https://us05web.zoom.us/j/85218214902?fbclid=IwAR3phVwxuoVytQGXNrOvsOyn4s8_kRxL5KZ0d3h150VqEVtnCeT5EXj5yk0#success

15:30 – 16:00 Car i drevni bogovi – Priča o jednom reljefu: https://us05web.zoom.us/j/88084438841?fbclid=IwAR19j49lvuwMZtcxQZTWBQuZuSG-19K8GCIsTNTFEztwtNwlXXaPOUJ50mU#success

16:15 – 16:45 Kućne škropionice iz fundusa Arheološkog muzeja Istre: https://us05web.zoom.us/j/86984789491?fbclid=IwAR2DKzV4uyEa1JiBAbBurkFsCKLywn5PIgXK03DI8BviUwuFmuoumaTG2yQ#success

17:00 – 17:30 Luke antičke Istre: https://us05web.zoom.us/j/84095839566?fbclid=IwAR0IgeZuthKr5HVd2hIM9wMS7anAS2YuwfaiQeE2gPPvnic0GoTyIRGRkmM#success

Izložba “Car i drevni bogovi. Priča o jednom reljefu” u Puli

January 27, 2021 in Novosti by mradosevic

U Carrarinoj 4 u Puli, u sklopu projekta “Prozor u prošlost”  otvorena je izložba “Car i drevni bogovi. Priča o jednom reljefu”, autorice dr. sc. Alke Starac. Organizator je Arheološki muzej Isre, a izložbu se može pogledati do 26. IV. 2021.

O izložbi:

U Arheološkom muzeju Istre čuva se već dugo ulomak mramornog reljefa povorke. Prije dvadeset godina u Nikopolisu u Grčkoj, u monumentalnom Augustovom spomeniku pobjedi kod Akcija nad Markom Antonijem, pronađen je mramorni žrtvenik s reljefom kojemu potpuno odgovara nacrt pulskog reljefa. Zahvaljujući tome nalazu, moguće je rekonstruirati cjeloviti izgled pulskog reljefa i shvatiti njegovo značenje. Reljef predstavlja ulomak povorke bogova i oponaša drevni arhaički stil grčke umjetnosti. Prikazuje noge Artemide koja vuče jelena, iza Artemide korača njena majka Leta, a s desne strane povorku je predvodio Artemidin brat blizanac Apolon. Povorka drevnih bogova u arhaiziranom stilu na žrveniku iz Nikopolisa, kao i na pulskom ulomku, imala je ulogu božanske potvrde zakonitosti Augustove vlasti. Inspiracija za prikaz bogova koji podržavaju autoritet vladara potječe iz helenističke Aleksandrije, iz kulta heroja Aleksandra Makedonskog, omiljenog Augustovog uzora. Poruka reljefa uklapa se u obnovljeni kasnoaugustovski forum kolonije Pole s dva nova hrama, od kojih je zapadni bio posvećen Romi i Augustu, a istočni se tradicionalno pripisivao Dijani (Artemidi), možda upravo zbog nalaza reljefa s Artemidom prepoznatljivom po jelenu.

Pozivnica

E-predavanje Mirele Altić “Hidrografski zavod Carsko-kraljevske mornarice u Puli i njegova uloga u istraživanju Jadrana”

January 21, 2021 in Novosti by mradosevic

U četvrtak, 21. siječnja 2021. s početkom u 17 sati održat će se e-Tribina Odsjeka za povijest Filozofskoga fakulteta u Puli pod naslovom Hidrografski zavod Carsko-kraljevske mornarice u Puli i njegova uloga u istraživanju Jadrana. Predavačica je povjesničarka dr. sc. Mirela Altić.

Mirela Altić znanstvena je savjetnica u trajnom zvanju u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar. Predaje na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu u statusu naslovne redovite profesorice. Bavi se poviješću prostora te analizom starih karata kao izvora za hrvatsku povijest. Višekratno se usavršavala u Sjedinjenim Američkim Državama te povremeno predaje u inozemstvu. Među njenim brojnim znanstvenim publikacijama ističu se knjige: Povijesna kartografija: kartografski izvori za hrvatsku povijest (2003), edicija Povijesnih atlasa hrvatskih gradova (6 svezaka, 2003-2013), Povijesna topografija otoka Krka (2016) i Cartography between Imperial Politics and National Movements: 19th Century Mapping of Croatia (2019, University of Toronto Press).

U virtualnu dvoranu može se ući putem poveznice: https://ovh.unipu.hr/b/dfo-26k-4we te je pritom potrebno samo navesti ime i prezime.

Pozivnica

EduZaab – predavanja o povijesti Istre

January 8, 2021 in Novosti by mradosevic

U organizaciji Udruga Mutile – Medulin i pod pokroviteljstvom Općine Medulin, siječanj 2021. godine bit će posvećen programu EduZaaab.  Edukativno-zabavnog karaktera, program je namijenjen svima, a uključuje seriju od 7 povijesnih predavanja koja imaju za cilj dočarati povijesni presjek, događaje i podjele koji su obilježili istarski poluotok te, u mediteranskome imaginariju, spomenuti s Istrom povezane, a udaljene krajeve.  Predavanja vode Ian Tataj, mag.hist., i David Orlović, mag.hist. Prvo predavanje održat će se u petak 8. siječnja, s početkom u 18 sati, a ostala u isti sat održat će se 9., 15., 16., 22., 29. i 30. siječnja.

Predavanja će se održavati preko alata BigBlueButton ulaskom na link  https://demo.bigbluebutton.org/gl/edu-qgo-cim-pjv pet minuta prije početka predavanja. Potrebno je samo upisati ime i prezime pri ulasku i isključiti opciju za vlastiti mikrofon.

Program