Slideshow shadow

E-predavanje Petre Svoljšak “Austrian Censorship during the First World War”

December 16, 2020 in Novosti by mradosevic

U četvrtak, 17. prosinca 2020. s početkom u 17 sati održat će se e-Tribina Odsjeka za povijest Filozofskoga fakulteta u Puli pod naslovom “Austrian Censorship during the First World War”. Predavačica je istaknuta slovenska povjesničarka dr. sc. Petra Svoljšak.

Petra Svoljšak predstojnica je Povijesnog instituta Milka Kosa koji djeluje u sklopu Znanstvenoistraživačkog centra Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, k tome izvanredna profesorica na Sveučilištu u Novoj Gorici, gdje poučava o povijesti ratovanja u dvadesetom stoljeću na preddiplomskom studiju kulturne povijesti. Tijekom protekla tri desetljeća objavila je mnogobrojne znanstvene radove i više monografija, od kojih među novijima valja izdvojiti Soča, sveta reka: Italijanska zasedba slovenskega ozemlja 1915 – 1917 te kao suautorica Leta strahote. Slovenci med prvo svetovno vojno. Osim na slovenskom, radove objavljuje na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, a područja njenog istraživačkog interesa, uglavnom usmjerenog prema razdoblju Prvoga svjetskog rata i poraća na pograničnome slovensko-talijanskom prostoru obuhvaćaju ratne žrtve, vojnu okupaciju, cenzuru i ratni apsolutizam, izbjeglice te ratna sjećanja.

Predavanje će se održati na engleskom jeziku, a u virtualnu dvoranu može se ući putem poveznice: https://ovh.unipu.hr/b/dfo-26k-4we te je pritom potrebno samo navesti ime i prezime.

Pozivnica

Izložba “Krila povijesti. Zračne bitke nad Istrom 1941.-1945.” u Novigradu

December 9, 2020 in Novosti by mradosevic

Od petka 11. prosinca 2020. do 28. veljače 2021. u prostorima Muzeja-Museo Lapidarium u Novigradu bit će moguće pogledati izložbu “Krila povijesti. Zračne bitke nad Istrom 1941.-1945. Bujština – ljudske sudbine”. Organizatori su Muzej-Museo Lapidarium, Srednja škola Vladimir Gortan Buje i Gallerion Pomorska zbirka austrougarske mornarice.

Izložba prikazuje temu koja je dosad nedovoljno istražena. Riječ je o slučajevima pada ili prisilnog slijetanja ratnih zrakoplova na području sjeverozapadne Istre za vrijeme Drugoga svjetskoga rata i svjedočanstva još uvijek živih svjedoka iz Umaga, Buja, Burola, Novigrada, Zrenja, Oprtlja, Momjana ili s područja Bujštine. Nije samo riječ o sudbinama članova posada palih zrakoplova, moralnim principima i ljudskosti, nego i o razgradnjama olupina nakon pada zrakoplova čije je dijelove lokalno stanovništvo koristilo u različite sekundarne svrhe.

Muzej je otvoren od ponedjeljka do petka od 9 do 15 sati, subotom od 16 do 19 sati, praznikom zatvoreno. Ulaz slobodan.

Znanstveni simpozij 200 godina Katastra Franje I. u Istri

December 9, 2020 in Novosti by mradosevic

U petak, 11. prosinca 2020., s početkom u u 10 sati održat će se virtualni znanstveni  simpozij 200 godina Katastra Franje I. u Istri. Organizatori su Istarsko  povijesno društvo, Centar za interdisciplinarna arheološka istraživanja  krajolika i Gradska knjižnica i čitaonica Pula.

Katastar Franje I., iako ponajprije izrađen u porezne svrhe, zbog svojeg  opsega i raznovrsnosti podataka postao je nezaobilazan izvor za  proučavanje 19 stoljeća. Kartografski prikazi odražavaju detaljan  preslik prostora onoga vremena s informacijama o izgrađenim objektima te  plodnim, šumovitim, ali i neplodnim zemljištima koja nisu podlijegala  porezu. Kartografsku građu prate bogati pisani elaborati koji daju uvid  u vlasničku strukturu. Zbog obilja podataka koje donosi, katastar privlači cijeli niz istraživača koji se njime bave iz različitih  perspektiva: geografske, ekonomske, agronomske, demografske,  pravno-nasljedne i drugih.

Na simpoziju će biti predstavljeno šest izlaganja autora koji u svojim  istraživanjima koriste Katastar Franje I. Detaljan program nalazi se u prilogu.

Tehnički podatci događanja:

Datum: petak, 11. prosinca 2020.
Trajanje: 10:00 – 12:30 h
Lokacija: ZOOM platforma
Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/86206918296?pwd=Sm9MQjFTZ0hGbWg0QnhwMGowQVJZZz09

Meeting ID: 862 0691 8296
Passcode: 619364

Za sudjelovanje na ovom događanju nije potrebno preuzimati ZOOM  aplikaciju, dovoljno je koristiti web preglednik (preporučamo Chrome).  Događanju se pristupa „klikanjem“ na „Join a meeting“. Prilikom ulaska  na sastanak, zvuk i video Vašeg profila će biti isključeni te ljubazno  molimo da ostavite upaljenu opciju „Mute“ kako ne bi dolazilo do  kakofonije, dok je korištenje videa opcionalno.

Pozivnica i program