Slideshow shadow

Predavanje Željka Dugca “Javno zdravstvo i socijalizacija medicine između dva svjetska rata”

November 24, 2020 in Novosti by mradosevic

U četvrtak, 26. studenoga 2020.  s početkom u 17 sati održat će se predavanje dr. sc. Željka Dugca “Javno zdravstvo i socijalizacija medicine između dva svjetska rata”. Organizator je Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Puli.

O predavaču:

Dr. sc. Željko Dugac, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju i naslovni izvanredni profesor. Doktorsku disertaciju s temom iz povijesti javnoga zdravstva obranio je 2003. iz područja biomedicinskih znanosti i zdravstva. Od 1998. asistent je pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti na Odsjeku za povijest medicinskih znanosti, a od 2015. znanstveni savjetnik u trajnom zvanju na Odsjeku za filozofiju znanosti iste institucije. Trenutno radi kao profesor povijesti medicine i znanosti na doktorskim studijima povijesti 20. stoljeća Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.Među njegovim brojnim znanstvenim publikacijama ističu se tri knjige u nizu koje obrađuju javno zdravstvo u međuratnom razdoblju: Protiv bolesti i neznanja: Rockefellerova fondacija u međuratnoj Jugoslaviji (2005.), Kako biti čist i zdrav: Zdravstveno prosvjećivanje u međuratnoj Hrvatskoj (2010.) i O sestrama, siromašnim i bolesnim: Slike socijalne i zdravstvene povijesti međuratnog Zagreba (2015.).

U virtualnu dvoranu može se ući putem poveznice: https://ovh.unipu.hr/b/dfo-26k-4we te je pritom potrebno samo navesti ime i prezime.

Pozivnica

10. istarski zavičajni kviz Krasna zemljo – Meraviglioso paese (rezultati)

November 22, 2020 in Novosti by mradosevic

U organizaciji Katoličkog društva prosvjetnih djelatnika Istre mons. Antuna Heka te pod pokroviteljstvom Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost,  Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije – Regione Istriana, održano je 20. studenog 2020. deseto izdanje istarskog zavičajnog kviza Krasna zemljo – Meraviglioso paese – 2020. posvećen Labinu.

Na natjecanju je sudjelovalo 15 osnovnih i 11 srednjih škola Istarske županije. Zbog izvanrednih epidemioloških okolnosti  ovogodišnje je natjecanje znanja o povijesti grada Labina te o povijesti Istre  održano on-line putem digitalne platforme Loomen.

Rezultati – osnovne škole

 1. Maria Burić i Anika Bošković, OŠ Marčana, mentor Matea Gortan

 2. Lana Božac i Tea Pavletić, OŠ Veli Vrh Pula, mentor Igor Jovanović

 3. Lucija Geržinić i Ana Marija Horvat, OŠ Jože Šurana Višnjan – PŠ Vižinada, mentor Valter Baldaš

Rezultati srednje škole

1. Leo Kojčinović i Filip Folo, SŠ Vladimira Gortana Buje, mentor Aljoša Sirotić

2. Marko Drandić i Antonio Juričić, TSŠ –SSMI Dante Alighieri Pula, mentor Marta Banco

3. Martina Licul i Anja Bakić, Gimnazija Pula, mentor Marija Komparić

Međunarodni znanstveno-stručni skup “500 godina Flaciusa”

November 19, 2020 in Novosti by mradosevic

Dana 26. i 27. studenog 2020. na Sveučilištu Jurja Dobrile održat će se znanstveno-stručni skup „500 godina Flaciusa“, na kojem će Sveučilišna knjižnica i Narodni muzej u Labinu izložiti raritetna izdanja djela Matije Vlačića Ilirika, a nastavnici i studenti predstaviti svoja istraživanja i projekte. Sveučilište Jurja Dobrile u Puli pridružuje se time svečanom obilježavanju 500. godišnjice rođenja Matije Vlačića Ilirika (1520-1575), znamenitog Labinjana, prvaka europskog humanizma i reformacije. Skup će se moći pratiti na poveznici https://ovh.unipu.hr/b/dar-ufy-wqw