Slideshow shadow

Znanstveni skup “Crtice iz povijesti Kanfanarštine” u Kanfanaru

October 12, 2020 in Novosti by mradosevic

U srijedu, 14. listopada 2020. s početkom u 19 sati u Domu mladih u Kanfanaru održat će se znanstveni skup “Crtice iz povijesti Kanfanarštine”. Organizatori su Udruga Dvegrajci i Općina Kanfanar.

Slijedeći propisane epidemiološke mjere vezane uz koronavirus zbog osiguranja potrebnog razmaka ograničen je broj mjesta, stoga je za dolazak na skup potrebna najava na jelenic_marko@yahoo.com

Pozivnica i program

Rezultati županijskog natjecanja iz povijesti za 2019./2020.

October 12, 2020 in Novosti by mradosevic

Dana 22. rujna 2020. održano je istarsko županijsko natjecanje iz povijesti za školsku godinu 2019./2020. Školsko je natjecanje održano u veljači 2020., a županijsko je odgođeno zbog zatvaranja škola u ožujku tijekom pandemije COVID-a 19.

Pozvani na županijsko natjecanje pisali su testove u matičnim školama te su testovi poslani u školu domaćina natjecanja Ivana Batelića u Raši. Nakon sastanaka županijskog i prosudbenih povjerenstva te nakon što je istekao vremenski rok određen za žalbu proglašeni su konačni rezultati natjecanja:
 
VII. razredi osnovne škole

1.     Neva Blažević, OŠ Jože Šurana Višnjan, mentor Valter Baldaš

2.     Daniel Lukšić, OŠ Kaštanjer Pula, mentori Ivana Maričić i Nikola Vukelić

3.     Petar Grgurević,  OŠ Šijana Pula, mentori Nataša Brkič i Marija Belullo

VIII. razredi osnovne škole

1.     Demetra Cerović, Osnovna škola-Scuola elementare Giuseppina Martinuzzi Pula-Pola, mentor Paola Marinčić

I. razred srednje škole

1.     Ines Rogović, Pazinski kolegij-klasična gimnazija Pazin s pravom javnosti, mentor Daniel Bogešić

2.     Nino Perković, Gimnazija Pula, mentor Alen Tafra

3.     Debora Aničić, Talijanska srednja škola Dante Alighieri, Pula – Scuola media superiore italiana Dante Alighieri, Pola, mentor Marta Banco

II. razred srednje škole

1.     Nicole Martinović, Pazinski kolegij-klasična gimnazija Pazin s pravom javnosti, mentor Daniel Bogešić

1.     David Rojnić, Pazinski kolegij-klasična gimnazija Pazin s pravom javnosti, mentor Daniel Bogešić

2.     Brigita Roznbeker, Pazinski kolegij-klasična gimnazija Pazin s pravom javnosti, mentor Daniel Bogešić

3.     Matija Benčik, Gimnazija Pula, mentor Marija Komparić

III. razred srednje škole

1.     Thomas Krebel, SŠ Mate Balote Poreč, mentor Sanja Banko Sirotić

2.     Leo Kojčinović, SŠ Vladimira Gortana Buje. mentor Aljoša Sirotić

3.     Gregor Flego, Gimnazija Pula, mentor Željko Šek

 IV. razred srednje škole

1.     Jan Finderle, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin, mentor Igor Dobrić

Predavanje Milana Radoševića “Počeci fašističkog nasilja u Puli: palež Narodnog doma (14.VII.1920.) i njegove reperkusije” u Puli

October 8, 2020 in Novosti by mradosevic

02U ponedjeljak, 12. listopada 2020. s početkom u 18 sati u prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice Pula (Kandlerova 39) održat će se javno predavanje dr. sc. Milana Radoševića pod nazivom “Počeci fašističkog nasilja u Puli: palež Narodnog doma (14.VII.1920.) i njegove reperkusije”. Organizatori su, u sklopu obilježavanja Dana Misericordie, Mjesni odbor Stari Grad, Istarsko povijesno društvo i Društvo Smaregliana Pula.

O predavanju

Znameniti talijanski povjesničar Renzo de Felice za slučaj fašističkoga paljenja Narodnog doma u Trstu 13. VII. 1920. naveo je kako predstavlja istinsko krštenje fašističkih skvadri. Istovremeno, pulski slučaj koji se zbio narednoga dana paljenjem Narodnoga doma u ulici Carrara ostao je na marginama hrvatske historiografije.

Od 1909. godine u Domu je djelovala Javna pučka knjižnica nastala objedinjavanjem knjižnica triju hrvatskih društava – Čitaonice (osnovane 1869.), Prvog istarskog sokola (osnovanog 1897.) i Narodne radničke organizacije (1907.). Stoga, uništavanje te ustanove, osim kao politički čin, valja razmatrati i u kontekstu planiranoga napada usmjerenoga protiv hrvatske kulture, čime će se za svoga posjeta Puli 21. IX. 1920. pohvaliti i sam fašistički vođa Benito Mussolini. Upadom „demonstranata“- fašista u prostorije Doma, paljenjem oko sedam tisuća knjiga izvršen je kulturocid, čiji je povod i opravdanje u očima pulskih vlasti bio hrvatsko-talijanski incident u Splitu (11. VII. 1920.).  Sljedeće noći fašisti su napali odvjetničke urede i stanove Ivana Zuccona i Mirka Vratovića. Blaga reakcija pa i sudjelovanje organa javnoga reda i mira u neredima, jasno je naznačilo negiranje prava na očuvanje hrvatske kulture i nacionalnog identiteta uopće, što će stvoriti pretpostavke za jačanje fašističkog pokreta i pokušaj nasilne asimilacije koji će uslijediti kroz sljedeća dva desetljeća.

O predavaču

Dr. sc. Milan Radošević, povjesničar, znanstveni suradnik Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci –  Područne jedinice u Puli, bavi se suvremenom istarskom poviješću, posebice temama iz socijalne i političke povijesti prve polovice XX. stoljeća. Objavio je jednu autorsku te tri uredničke/koautorske knjige, veći broj znanstvenih i stručnih radova, sudjelovao na četrdesetak znanstvenih skupova te bio uključen i vodio nekoliko domaćih („Stoljeće europskog antifašizma. Istra između lokalnog i globalnog“) i međunarodnih projekata. Jedan je od osnivača i dopredsjednik Istarskog povijesnog društva – Societa Storica Istriana.

Pozivnica – Invito

Izložba “Ningyo – Umjetnost i ljepota japanskih lutaka” u Puli

October 8, 2020 in Novosti by mradosevic

izložba japanske lutkeOd 8. do 31. listopada 2020. godineu Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli bit će moguće pogledati izložbu “Ningyo – The Art and Beauty of Japanese dolls / Ningyo – Umjetnost i ljepota japanskih lutaka” Izložba je realizirana pod pokroviteljstvom The Japan Foundation, uz stručni nadzor Hayashia Naoteru (Japanesi doll culture research institute) i Mite Kakuyuki (Tokyo National Museum) te mnogih institucija koje su pridonijele realizaciji. Ova izložba kroz širok raspon od gotovo 70 lutaka, od onih tradicionalnih iz 16. stoljeća do suvremenih lutaka kojima se japanska djeca igraju danas, prikazuje tipologije, razvoj i simboličnu važnost lutaka u japanskoj kulturi kroz određene vremenske periode, geografska područja i kulturne običaje.

U svojim nastojanjima da i gostujuće izložbe budu pristupačne svima Arheološki muzej Istre omogućio je mogućnost vođenih posjeta izložbi za školske i vrtićke skupine, kao i za slijepe i slabovidne osobe pri čemu je moguće nekoliko lutaka iz postava opipati uz korištenje tankih zaštitnih jednokratnih rukavica. Muzej poziva zainteresirane da posjete izložbu te iskoriste ovu rijetku priliku uvida u dugogodišnju tradiciju izrade i uporabe lutaka u japanskoj kulturi te njihovu bogatu simboliku. Izložba će biti otvorena za javnost od 08. listopada 2020. godine od 14,00 sati, te od 9. do 31. listopada 2020. godine, svakog dana od 11,00 do 18,00 sati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Predavanje Igora Jovanovića i Igora Šaponje “Ilegalne migracije iz Istre: sudbine bjegunaca 1945. – 1970.” u Puli

October 7, 2020 in Novosti by mradosevic

U petak, 9. listopada 2020., s početkom u 18 sati u Galeriji Hermana (H. Dalmatina 1/Danteov trg) u Puli održat će se javno predavanje Igora Jovanovića, prof. i Igora Šaponje na temu “Ilegalne migracije iz Istre: sudbine bjegunaca 1945. – 1970.”. Organizatori su Galerija Hermana i Istarsko povijesno društvo.
 
O predavanju:

Predavanje se bavi ilegalnim migracijama iz hrvatskoga dijela Istre u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata zaključno s krajem 1960-ih godina 20. stoljeća. . Mada se toj temi daje više pozornosti početkom 21. stoljeća, tema je još uvelike neistražena. Često se ilegalne migracije poistovjećivalo s procesom egzodusa ili ih se smatralo njegovim dijelom. Međutim, ilegalne migracije i egzodus su dva paralelna procesa koja su se odvijala nezavisno jedan od drugoga. Faze egzodusa i ilegalnih migracija se međusobno prepliću, a da pritom zadržavaju svoje karakteristike. Oba procesa nisu jedinstvena sama za sebe već se promatraju u širem kontekstu legalnih i ilegalnih migracija u srednjoj i istočnoj Europi u vrijeme i nakon završetka Drugog svjetskog rata.

O predavačima:

Igor Jovanović rođen je 1974. u Puli gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je Povijest i Hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Puli, Sveučilištu u Rijeci. Od 2000. radi kao nastavnik u istarskim školama, a od 2004. radi kao učitelj povijesti u OŠ Veli Vrh. Uz prosvjetni rad bavi se istraživanjem različitih tema iz novije povijesti Istre i pisanjem stručnih radova te prikupljanjem videosvjedočanstava žrtava totalitarnih režima. Sudjelovao je i predavao na nekoliko značajnih državnih i međunarodnih znanstvenih skupova i seminara o holokaustu. Član je različitih strukovnih vijeća, udruga i Istarskoga povijesnog društva. Doktorand je povijesti na Univerzi na primorskem u Kopru.

Igor Šaponja rođen je 1974. u Puli gdje i završava osnovnu i srednju školu te Filozofski fakultet, smjer povijest i hrvatski jezik i književnost. Predaje povijest u Ekonomskoj školi Pula i Strukovnoj školi Pula. Član je Istarskog povijesnog društva  te se već duži niz godina s kolegom Igorom Jovanovićem bavi prikupljanjem videosvjedočanstava žrtava totalitarnih režima. Surađuje na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim projektima.

Pozivnica – Invito