Slideshow shadow

Predavanje Ivana Jeličića “Uspostava talijanske vlasti u političkom kotaru Volosko-Opatija s posebnim osvrtom na Općinu Mošćenice (1918. – 1920.)” u Pazinu

September 30, 2020 in Novosti by mradosevic

U srijedu, 30. rujna 2020. godine s početkom u 18 sati u Velikoj dvorani Državnog arhiva u Pazinu održat će se predavanje dr. sc. Ivana JeličićaUspostava talijanske vlasti u političkom kotaru Volosko-Opatija s posebnim osvrtom na Općinu Mošćenice (1918. – 1920.) “. Organizator je Državni arhiv u Pazinu.

Pozivnica

46. znanstveni skup “Pazinski memorijal” u Pazinu i Puli

September 21, 2020 in Novosti by mradosevic

Tema pazinskog skupa koji će se održati u Spomen domu u četvrtak, 24. rujna, s početkom u 9 sati bit će “Žena u društvenom, kulturnom i gospodarskom životu Istre”. U 11 sati na rasporedu je predstavljanje Zbornika “Pazinski memorijal, knjiga 28-29”, uz sudjelovanje dr. sc. Roberta Matijašića i Josipa Šiklića, prof.

Tema pulskog skupa koji će se održati u Sveučilišnoj knjižnici u petak, 25. rujna, s početkom u 9 sati bit će “Naša sloga i novinstvo u Istri”.  U 11 sati bit će predstavljena knjiga “Naša sloga 1870. – 1915. – Novine hrvatskoga preporodnoga i nacionalnointegracijskoga procesa u Istri i na kvarnerskim otocima”, uz sudjelovanje autora dr. sc. Mihovila Dabe i dr. sc. Nevija Šetića.

Memorijal je organiziran u suradnji s Čakavskim saborom Žminj, Istarskim ogrankom Društva hrvatskih književnika, Sveučilištem Jurja Dobrile – Sveučilišnom knjižnicom u Puli te udrugom BPW (Business and professional women) Pula.

Pozivnica

Izložba: “Brodolom Mijoka – probuđena tajna murterskog mora”

September 17, 2020 in Novosti by mradosevic

U petak, 18. rujna 2020, s početkom u 12 satu u Galeriji C8, Arheološki muzej Istre ugostit će izložbu “Brodolom Mijoka – probuđena tajna murterskog mora”.

Brodolom MijokaIzložba prezentira, na iznimno jasan i vizualno zanimljiv način, rezultate arheoloških istraživanja podmorskog lokaliteta brodoloma kod pličine Mijoke, nedaleko otoka Murtera. Na 64 m² istraženog područja sakupljena je velika kolekcija vrijednih pokretnih nalaza, mahom skupe i luksuzne robe te velika količina zlatnog i srebrnog novca. Budući da je potopljeni brod relativno malih dimenzija i bez ozbiljnog naoružanja, otvara se pitanje:  da li je riječ o piratskom brodu koji je stradao dok je prevozio raznoliku zaplijenjenu robu ili se radi o havariji trgovačkog broda? Zaštitna arheološka istraživanja su na lokalitetu provođena od 2006. do 2012. godine, a izložba je organizirana u suradnji s Muzejom grada Šibenika i Hrvatskim restauratorskim zavodom. Autorice izložbe su podvodna arheologinja Vesna Zmaić Kralj (HRZ) i kustosica Marina Lambaša, a autor likovnog postava i grafičke opreme Ante Filipović Grčić iz 2FG studija.

Uz pridržavanje epidemioloških mjera, izložba se može pogledati do 24. siječnja 2021. od 11,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan.

Pozivnica

Stručni skup “Za spomen-sobu i knjižnicu” u Puli

September 3, 2020 in Novosti by mradosevic

U petak, 4. rujna 2020., s početkom u 12 sati u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Puli održat će se povodom obilježavanja 100. godišnjice paljenja Narodnoga doma u Puli stručni skup “Za spomen-sobu i knjižnicu”. Organizatori su Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika Pula, Sveučilište Jurja Dobrile – Sveučilišna knjižnica u Puli, Čakavski sabor Žminj, Bratovština “Hrvatska Istra” Pazin, Društvo “Viribus Unitis” Pula, Ogranak Matice hrvatske u Puli i Gimnazija Pula.

Pozivnica

Međunarodni znanstveni skup “Naša sloga (1870. – 2020.)” u Puli

September 1, 2020 in Novosti by mradosevic

Od 3. do 5. rujna 2020. na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli održat će se znanstveni skup Naša sloga (1870. – 2020.). U organizaciji Odsjeka za kroatistiku i Odsjeka za povijest Filozofskoga fakulteta obilježit će se 150 godina od pokretanja prvih hrvatskih novina u Istri. Važna se obljetnica poklopila sa specifičnom godinom pa je skup predviđen za lipanj prebačen u rujan, a i održavanje će biti u skladu s vremenom: virtualno. Izlaganja će se moći (interaktivno) pratiti putem virtualnih učionica na sljedećim poveznicama:

https://ovh.unipu.hr/b/dar-tpw-m3u (Naša sloga – sekcija 1)

https://ovh.unipu.hr/b/dar-ptr-dd9 (Naša sloga – sekcija 2).

Značaj ovih novina u vrlo neizvjesnome razdoblju istarske povijesti u gotovo pola stoljeća izlaženja može se sagledati u političkim, društvenim, jezičnim i kuturološkim aspektima vezanima za Istru, ali i šire. Istarsko je glasilo stoga potrebno razmatrati u okviru važne društvene uloge što ju je kler imao među širokim slojevima stanovništva diljem Habsburške Monarhije i srednje Europe, o čemu će na skupu biti riječi.  Skupom se namjerava ukazati na povijesni, jezični, književni i kulturološki značaj Naše sloge izlaganjima posvećenima samome glasilu, ali i srodnoj problematici u hrvatskome i habsburškome kontekstu. Prijavljeno je 50-ak izlagača, domaćih i inozemnih pa će se neke teme moći čuti na engleskom i talijanskom jeziku.

Raspored izlaganja, knjižicu sažetaka i detalje o skupu možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://ffpu.unipu.hr/ffpu/nasa_sloga_1870-2020 .

Program