Slideshow shadow

51. znanstveni skup “Buzetski dani” u Buzetu

August 31, 2020 in Novosti by mradosevic

U petak,  4. IX. 2020., s početkom u 9 sati u Narodnom domu u Buzetu održat će se  51. znanstveni skup „Buzetski dani 2020.“ i predstavljanje 45./46. Sveska Buzetskog zbornika. Organizatori su Katedra Čakavskog sabora Buzet i Pučkog otvorenog učilišta „A. Vivoda“ Buzet. Zbog potrebe pridržavanja epidemioloških mjera svi posjetitelji i sudionici tijekom trajanja skupa obvezni su nositi zaštitne maske i pridržavati se propisane distance.

Program

Pozivnica

Predstavljanje knjige Ivana Miškovića i Andreja Badera „Iz tajnog arhiva načelnika Službe bezbjednosti 1963. – 1971.“ u Vinkuranu

August 25, 2020 in Novosti by mradosevic

U četvrtak, 27. kolovoza 2020. s početkom u 18 sati u vinkuranskom kamenolomu “Cave Romane” održat će se predstavljanje nove knjige autora Ivana Miškovića i Andreja Badera „Iz tajnog arhiva načelnika Službe bezbjednosti 1963. – 1971.“.  U programu će također sudjelovati Mattias Stojanović, David Orlović te Ratko Lorencin.

General-knjiga-2-plakatRadi se o knjizi koja na 600 stranica obrađuje političko i vojno djelovanje general-pukovnika Ivana Miškovića, u periodu od lipnja 1966. do svibnja 1971. godine, ekskluzivno i integralno predstavljajući dnevna ili tjedna Miškovićeva izvješća predsjedniku SFR Jugoslavije, Josipu Brozu Titu. Originalni dokumenti korišteni isključivo u internoj komunikaciji Mišković-Tito, vezani su uz djelovanje kontraobavještajne službe prema vojsci i građanima pod nadzorom tadašnje Službe državne bezbjednosti. Knjiga „Iz tajnog arhiva“ nadovezuje se i kronološki na knjigu „General iz Premanture“, (2019.), u kojoj je obrađen period od 1905. i otvaranja Hrvatske čitaonice u Premanturi, tragičnog iseljavanja istarskih Hrvata tijekom talijanske uprave, Drugog svjetskog rata do uklanjanja Aleksandara Rankovića s političke scene 1966. godine.

I prvu i drugu knjigu o general-pukovniku Ivanu Miškoviću, danas stogodišnjaku i najstarijem Premanturcu autorski potpisuju sam Ivan Mišković i povjesničar Andrej Bader, ujedno i urednik obje knjige, u nakladi Općine Medulin.

Lokacija održavanja promocije – kamenolom u Vinkuranu – odabrana je imajući na umu trenutnu situaciju u želji da se događaj održi poštujući sve protu-epidemiološke mjere na snazi. Iz tog razloga, obavezna je prijava, odnosno najava dolaska i molimo sve zainteresirane posjetitelje da se jave u Općinu Medulin (telefonom na broj 385-657 ili e-mailom na adresu sonja@medulin.hr). Kako događaj započinje u 18 sati, mole se posjetitelji da stignu do ulaza u vinkuranski kamenolom do 17.30 te sa sobom ponesu osobne iskaznice, a djelatnici Općine Medulin će ih od 17.30 na ulazu (kod rampe) evidentirati prema popisu i prethodnim najavama dolaska.

Mole se posjetitelji da se i u ovoj prilici pridržavaju propisanih mjera Stožera CZ i Zavoda za javno zdravstvo RH.

Predavanje Vedrana Stanića “Pulski filmski festival od ‘Bitke na Neretvi’ do ‘Rada na određeno vrijeme’ ” u Puli

August 1, 2020 in Novosti by mradosevic

U subotu, 1. kolovoza 2020. s početkom u 20:30 sati u vrtnom prostoru pulske Gradske radionice (ulica Lj. Posavskog) održat će se predavanje Vedrana Stanića, mag. hist. na temu “Pulski filmski festival od ‘Bitke na Neretvi’ do ‘Rada na određeno vrijeme’ – Utjecaj na društveni i kulturni život grada”. Festival igranog filma u Puli je od svojega prvog održavanja 1954. privlačio pažnju domaće i strane publike te s vremenom postao neizostavna manifestacija grada. Privlačnim ambijentom pulske Arene te s godinama sve većom kvalitetom filmova, festival privlači sve veći broj gledatelja i postaje važan društveni i kulturni čimbenik grada.

Vedran Stanić diplomirao je povijest na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli 2012. godine s temom “Jugoslavensko-američki odnosi 1948.-1955.”, dok je magistrirao u Zagrebu 2016. godine s temom “Studentski protesti u Zagrebu 1968. i 1971. – sličnosti i razlike”. Bavi se modernom i suvremenom poviješću, s fokusom na drugu polovicu 20. stoljeća. Do sada je objavio nekoliko radova; prikaza, članaka i intervjua o temama iz povijesti, sudjelovao na znanstvenim skupovima te održao više javnih predavanja

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je slobodan.