Slideshow shadow

Predstavljanje knjige dr. sc. Elene Uljančić “U modi. Kultura odijevanja porečkih plemenitih građana (1650.-1720.)” u Poreču

January 31, 2020 in Novosti by mradosevic

naslovnicaU petak 31. siječnja 2020., s početkom u 19 sati u sklopu manifestacije Noć Muzeja u Istarskoj sabornici u Poreču (Matka Laginje 6) održat će se predstavljanje monografije dr. sc. Elene Uljančić “U modi. Kultura odijevanja porečkih plemenitih građana (1650.-1720.)” . O knjizi će govoriti prof. dr. sc. Damir Agičić, izv. prof. dr. sc. Marija Mogorović Crljenko, doc. dr. sc. Danijela Doblanović Šuran te autorica.

Autorica Elena Uljančić istražila je kulturu odijevanja porečkih plemenitih građana i mletačkih plemića (najčešće načelnika porečkoga komuna), u kontekstu svakodnevne povijesti druge polovice 17. stoljeća i prva dva desetljeća 18. stoljeća.  Također, tema kroz to razotkriva i samo poimanje svijeta porečkih plemenitih građana kroz više dimenzija – gospodarsku, socijalnu i političku.

Pozivnica

Predstavljanje 26. sveska Vjesnika istarskog arhiva i Zbornik radova 2. međunarodnog znanstvenog skupa Istarsko gospodarstvo jučer i sutra u Pazinu

January 24, 2020 in Novosti by mradosevic

U srijedu, 29. siječnja 2020. s početkom u 12 sati u Velikoj dvorani Državnog arhiva u Pazinu održat će se predstavljanje 26. sveska Vjesnika istarskog arhiva i Zbornika radova 2. međunarodnog znanstvenog skupa Istarsko gospodarstvo jučer i sutra. Izdanja će predstaviti: prof. dr. sc. Ivan Jurković, izv. prof. dr. sc. Marija Mogorović Crljenko, doc. dr. sc. Elvis Orbanić, prof. dr. sc. Danijela Križman Pavlović, Mirela Mrak, dipl. iur.

Predavanje Ankice Čakardić “Poput udara groma: Crtice o Rosi Luxemburg” u Puli

January 23, 2020 in Novosti by mradosevic

U petak, 24. siječnja 2020., s početkom u 18 sati u Dvorani Slavka Zlatića Filozofskog fakulteta u Puli održat će se predavanje  doc. dr. sc. Ankice Čakardić “Poput udara groma: Crtice o Rosi Luxemburg”. Organizator je Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS).

Rosa Luxemburg jedna je od najposebnijih ličnosti u povijesti socijalističkog pokreta. Jedna je od onih autorica/autora na koje se često pozivamo u najrazličitijim prilikama, ali koje se veoma rijetko čita, prevodi, o kojima se rijetko piše. Bila je socijaldemokratkinja, komunistkinja, revolucionarka, antiratna aktivistkinja, jedna od vodećih političarki Druge internacionale. Luxemburg je autorica koju posebno ocrtava, da se poslužimo njezinim riječima “svijet neograničenih mogućnosti”. Na predavanju će biti govora o životu, teoriji i politici Rose Luxemburg, o Rosi Luxemburg u Jugoslaviji, te zaključiti razgovorom o aktualnosti njezina nasljeđa.

Pozivnica

Predstavljanje knjige Stefana Felchera i Paola Strazzolinija “Il Prefetto di Ferro in Friuli. Storia della bonifica nella Bassa Friulana e dell’acquedotto dell’Istria” u Kopru

January 23, 2020 in Novosti by mradosevic

U četvrtak, 23. siječnja 2020., s početkom u 18 sati u Zajednici Talijana “Santorio Santorio” u Kopru (Palača Gravisi) bit će predstavljena knjiga Stefana Felchera i Paola Strazzolinija “Il Prefetto di Ferro in Friuli. Storia della bonifica nella Bassa Friulana e dell’acquedotto dell’Istria”. Uz autore knjigu će predstaviti Kristjan Knez i Rino Cigui. Organizatori su Društvo za povijesne i geografske studije Piran, Zajednica Talijana Kopar i Centar za povijesna istraživanja Rovinj.

Pozivnica

Predstavljanje knjige Stipana Trogrlića “Katolička crkva u Istri između otpora i potpore talijanskoj vlasti u Istri 1918. – 1943.” u Puli

January 17, 2020 in Novosti by mradosevic

naslovnica_trogrlicU srijedu, 22. siječnja 2020., s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici – Središnjoj knjižnici (Kandlerova 39, Pula) bit će predstavljena knjiga dr. sc. Stipana Trogrlića “Katolička crkva u Istri između otpora i potpore talijanskoj vlasti u Istri 1918. – 1943.” O knjizi će uz autora govoriti Mirela Mrak, David Orlović, mag. hist. i dr. sc. Milan Radošević. Organizatori su Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Državni arhiv u Pazinu, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Pula i Istarsko povijesno društvo.

Pozivnica – Invito