Slideshow shadow

Izložba “Život i djelo Vladimira Nazora” u Pazinu

November 28, 2019 in Novosti by mradosevic

U srijedu, 4. prosinca 2019. godine s početkom u 13 sati u Državnom arhivu u Pazinu, povodom 70. obljetnice smrti Vladimira Nazora, bit će otvorena izložba “Život i djelo Vladimira Nazora”. Organizator je Državni arhiv u Pazinu.

Pozivnica

Predstavljanje Umaškog statuta iz 1528. godine u Umagu

November 28, 2019 in Novosti by mradosevic

U utorak, 3. prosinca 2019. s početkom u 17 sati u Vijećnici Grada Umaga bit će predstavljeno izdanje najstarijeg sačuvanog rukopisa Umaškog statuta iz 1528. godine. Organizatori su Grad Umag i Istarska županija.

Pozivnica

Predavanje Antona Percana “Slovenci – izvan i unutar Arsenalskog zida” u Puli

November 28, 2019 in Novosti by mradosevic

U četvrtak, 28. studenoga 2019.  s početkom u 18 h u prostorima Vijeća slovenske nacionalne manjine grada Pule (H. Dalmatina 4.) održat će se predavanje Antona Percana, dipl. ing. arh.,  “Slovenci – izvan i unutar Arsenalskog zida”. Organizator je Vijeće slovenske nacionalne manjine grada Pule.

Pozivnica

Stručni skup u povodu obilježavanja 150. obljetnice osnutka prve Čitaonice u Puli i 110. obljetnice prve Javne pučke knjižnice u Puli

November 26, 2019 in Novosti by mradosevic

U četvrtak, 28. studenoga 2019. s početkom u 9 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula – Središnjoj knjižnici (Kandlerova 39) bit će otvoren stručni skup posvećen značajnim obljetnicama u 2019. godini:  150. obljetnici osnivanja prve Čitaonice u Puli i 110. obljetnici osnivanja prve Javne pučke knjižnice u Puli.

Glavni cilj stručnoga skupa jest obilježiti u javnosti obljetnice koje su vezane uz razvoj pismenosti i kulture na području Pule i šire okolice te kroz stručno okupljanje proširiti spoznaje i informacije o čitaoničkom pokretu na području Istre u drugoj polovici 19. i početkom 20. stoljeća te predstaviti druge zavičajne teme o knjižnoj baštini i primjere prakse suvremenih čitaonica. Na stručnom skupu bit će predstavljena pozvana izlaganja stručnjaka i znanstvenika koji istražuju povijest i sadašnjost čitaonica, knjižnica, knjige i čitanja, istraživače iz područja drugih društvenih disciplina, praktičare koji u okviru svojega svakodnevnog rada doprinose boljem očuvanju i prezentaciji kulturnog nasljeđa. Organizator je Gradska knjižnica i čitaonica Pula.

Program

Prikazivanje filmova i rijetkih snimaka o Istri u Puli

November 26, 2019 in Novosti by mradosevic

Pogled-na-Slavoluk-Sergijevaca-sredinom-50-ih-godina-Pula.-Iz-arhive-AMI1U partnerstvu s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista grada Pule, te u suradnji s Istarskim povijesnim društvom i Hrvatskom udrugom nastavnika povijesti, od 27. do 29. studenoga 2019. u pulskom Domu antifašista (Emova 1) ponad Arene održat će se program METAKINA u studenom. Metakino – projekt Pulske filmske tvornice koji želi kinoprikazivanjem spajati različite publike specifičnim filmskim programom i pokazati socijalnu moć i potencijal filma.

Početak programa je u srijedu, 27. studenoga u 18 sati u pulskom Domu antifašista. Moderatori su povjesničari Igor Jovanović, Milan Radošević, Igor Šaponja, a bit će prikazana tri filma. Prvi je na programu film “Istra” Branka Marjanovića iz 1945. u trajanju od 25′. Slijedi film Igora Šaponje “Šjora Rina Smajla” nastao u produkciji Pulske filmske tvornice, 2007. godine. “Šjora Rina Smajla je kao sudionik partizanskog pokreta završila u koncentracijskom logoru Bergen Belsen, a tijekom posjeta Strukovnoj školi u Puli u svibnju 2007. ispričala je svoju priču učenicima te škole. Ona je jedna od posljednjih bivših logorašica koja priča priču svoje generacije…”. Na programu je i film Tatjane Božić “Circa Oaza Hrvatska” (Factum, 1999., 20′), koji pripovijeda o ljudima različitih nacionalnosti koji žive u jednoj kući uz more u Rovinju.

U četvrtak, 28. studenoga, 18 h, moderator programa u Domu antifašista je glumac i redatelj Igor Galo, a prvi film na programu je “Na istarski način” Vladimira Fulgosija (Hrvatska, Adria film, 1985, 110 ‘). Priča je to o srednjoškolcu, sinu poginulog prvoborca, koji nakon rata s majkom sa sela seli u Pulu.

U petak, 29. studenoga, 18 h, u Domu antifašista program moderira etnolog Sandi Blagonić. Prvi film na programu je “Ne priznajemo sramotnu odluku” Branka Marjanovića (Hrvatska, Jadran film: 1953., 14′). Ovaj dokumentarni film originalnim snimcima prikazuje Trst, nakon oslobođenja, odnosno u vrijeme Mirovnih   ugovora iz 1947. Slijedi film Alessije Bozzera “Trst, Jugoslavija” (Italija/Hrvatska/BiH, 2017., 62′). Film je mozaik sjajne arhive, duhovitih priča i svjedočanstava s obje strane granice, a centar je mitska Piazza Ponterosso u središtu Trsta i – plave traperice.

Program