Slideshow shadow

Predavanje Igora Jovanovića i Igora Šaponje “Puljani u koncentracijskim logorima nakon španjolskog građanskog rata s osvrtom na Štinjanca Juricu Kalca” u Štinjanu

October 30, 2019 in Novosti by mradosevic

U srijedu, 6. studenoga 2019., s početkom u 18 sati u Mjesnom domu u Štinjanu (Selo 2) održat će se predavanje Igora Jovanovića, prof.  i Igora Šaponje, prof. “Puljani u koncentracijskim logorima nakon španjolskog građanskog rata s osvrtom na Štinjanca Juricu Kalca”. Organizatori su Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Pule – podružnica Štinjan, Istarsko povijesno društvo i MO Štinjan.

Pozivnica

 

Radionica “Drvene skulpture u Labinu” u Labinu

October 28, 2019 in Novosti by mradosevic

U ponedjeljak, 28. listopada 2019., s početkom u 10 sati u Narodnom muzeju u Labinu održat će se deseta radionica projekta „Zaboravljena baština: drveni oltari u Istri“, na temu „Drvene skulpture u Labinu“. Projekt se ostvaruje u suradnji Instituta za povijest umjetnosti, Hrvatskog restauratorskog zavoda i Povijesnog i pomorskog muzeja Istre.

Vlasta Zajec, povjesničarka umjetnosti i znanstvenica pri Institutu za povijest umjetnosti govorit će o drvenoj skulpturi u gradu Labinu u izlaganju naslovljenom „Primjeri drvene skulpture u Labinu”. O trenutačnim uvjetima čuvanja te načinima prevencije daljnje degradacije drvene polikromirane plastike govorit će konzervatorica–restauratorica Lucija Roce iz  Hrvatskog restauratorskog zavoda (Restauratorski odjel Vodnjan-Juršići). U drugom dijelu programa  predviđena je radionica za sudionike s prikazom povijesnih tehnika pozlate i restauratorskih postupaka na polikromiranim drvenim oltarima, koju vode konzervatori-restauratori Laura Stipić Miočić, Silvo Šarić i Lucija Roce iz Restauratorskog odjela Vodnjan-Juršići. Program radionice zaključuje se zajedničkim obilaskom kapele sv. Marije Tješiteljice.

Pozivnica

Izložba “Povijest ljekarništva u Istri u 20. stoljeću” u Puli

October 25, 2019 in Novosti by mradosevic

Od 25. listopada do 6. studenog 2019. godine u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Pula na adresi Kandlerova 39, u organizaciji Zdravstvene ustanove Istarske ljekarne i Gradske knjižnice i čitaonice Pula, može se pogledati izloba “Povijest ljekarništva u Istri u 20. stoljeću”.
reklame novineCilj izložbe je prikazati mali dio bogate povijesti razvoja ljekarništva na ovim područjima koje se smatra jednim od najstarijih u Europi. Uz nekoliko kratkih crtica iz povijesnog razvoja, na izložbi će biti prikazan i razvoj ljekarništva u 20. stoljeću tijekom kojeg se, iako pod utjecajem turbulentnih povijesnih zbivanja, razvila danas dostupna mreža javnih i privatnih ljekarni na cijelom poluotoku. Osim kratkog povijesnog pregleda, posjetioci će moći vidjeti i nekoliko zanimljivih crtica iz oglašavanja u tiskovinama iz tog vremena te se pobliže upoznati s opremom korištenom za izradu i čuvanje različitih lijekova i pripravaka. Također će biti izložene i recepture iz tog vremena, a koje se danas ne koriste zbog štetnosti određenih tvari, s izdvojenim zanimljivosti o njihovoj svrsi.

Kolokvij “Franciskanski katastar u Istri” u Kopru

October 24, 2019 in Novosti by mradosevic

U utorak, 29. listopada 2019., s početkom u 11 sati u palači Gravisi Butorai u Kopru održat će se kolokvij na temu “Franciskanski katastar u Istri. Uspostava, istraživanja, baština”. ‘Franciskanski’ katastar naredio je car Franjo I. Habsburški 23. prosinca 1817. godine, izdavanjem uredbe kojom se pokrenula sustavna izmjera zemljišta Carstva. U okviru toga, 1819. godine geometar Luigi Strada izradio je plan za grad Kopar. Kolokvij želi pružiti pregled stanja ovog velikog kartografsko-dokumentarnog djela, s posebnim naglaskom na uspostavljanje u Istri – nadahnuto slučajem Kopra – bez zanemarivanja povijesnog konteksta, njegove današnje uporabe i vrijednosti kao kulturne baštine te mogućnosti upisa u registar kulturnih dobara. Organizator je Humanističko društvo Histria.

Pozivnica i program

17. Pulski dani eseja

October 17, 2019 in Novosti by mradosevic

Od 18. do 19. listopada 2019- u Puli će se održati 17. Pulski dani eseja, posvećeni akademiku Josipu Bratuliću. Organizatori su Istarski ogranak DHK Pula i Matica hrvatska Zagreb.

Program