Slideshow shadow

Znanstveni skup “Crtice iz povijesti Kanfanarštine” u Kanfanaru

September 30, 2019 in Novosti by mradosevic

U srijedu, 2. listopada 2019., s početkom u 18:30 u Domu mladih u Kanfanaru održat će se znanstveni skup “Crtice iz povijesti Kanfanarštine”. Organizator je Udruga Dvegrajci u suradnji s Općinom Kanfanar i Arheološkim muzejom Istre.

Pozivnica i program

Međunarodni znanstveni skup “Kako pisati povijest multikulturalnih regija jugoistočne Europe: uloga specijalnih knjižnica i arhiva” u Pazinu i Puli

September 30, 2019 in Novosti by mradosevic

Od 2. do. 3. listopada 2019. godine u Državnom arhivu u Pazinu, a 4. listopada 2019. godine na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli održat će se Međunarodni znanstveni skup “Kako pisati povijest multikulturalnih regija jugoistočne Europe: uloga specijalnih knjižnica i arhiva”. Organizatori su Državni arhiv u Pazinu, Institut za njemačku kulturu i povijest Jugoistočne Europe na Sveučilištu Ludwig-Maximilian u Münchenu, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Filozofski fakultet u Puli.

Pozivnica

Radionica „Zaboravljena baština: drveni oltari u Istri“ u Valici

September 30, 2019 in Novosti by mradosevic

Drveni oltari u IstriU ponedjeljak, 30. rujna 2019. s početkom u 10 sati, u prostoru bivše pizzerije Lav u Valici  održat će se deveta radionica projekta „Zaboravljena baština: drveni oltari u Istri“ s temom „Drveni kip sv. Jeronima u Valici“.  Povjesničarka umjetnosti Vlasta Zajec u svojem će izlaganju predstaviti drveni kip sv. Jeronima dajući uvid u podrijetlo tipološkog rješenja te umjetničku vrijednost tog djela, dok će konzervatorica-restauratorica Kristina Bin Latal iz Hrvatskog restauratorskog zavoda predstaviti tijek konzervatorsko-restauratorskih radova na drvenoj polikromiranoj skulpturi na primjeru tog kipa. U praktičnom dijelu radionice bit će prikazane povijesne tehnike pozlate i restauratorskih postupaka na polikromiranim drvenim oltarima. Radionicu vode konzervatorice-restauratorice Laura Stipić Miočić, Kristina Bin Latal i Lucija Roce iz Restauratorskog odjela Vodnjan-Juršići. Za kraj radionice predviđen je zajednički obilazak crkve sv. Jeronima u Valici.Organizatori su Institut za povijest umjetnosti, Hrvatski restauratorski zavod i Povijesni i pomorski muzej Istre.

Pozivnica

by ltidic

Predstavljanje knjige Monike Zuprić “Nevidljivi žig” u Taru

September 25, 2019 in Novosti by ltidic

U srijedu, 25. rujna 2019. s početkom u 19 sati, u prostorijama Zajednice Talijana “Giovanni Palma” u Taru održat će se predstavljanje knjige Monike Zuprić, mag. hist., “Nevidljivi žig. Nezakonita djeca Tara, Vabrige i Frate”.

Pozdravnu riječ će održati Gaetano Benčić, prof., dok će u predstavljanju, koje će voditi dr. sc. Damir Agičić, sudjelovati dr. sc. Danijela Doblanović Šuran, dr. sc. Marija Mogorović Crljenko i Monika Zuprić.

Pozivnica

4. Međunarodni znanstveni skup “Socijalizam na klupi” u Puli

September 24, 2019 in Novosti by mradosevic

U organizaciji Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma  (CKPIS) na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli od 26. do 28. rujna 2019.  održat će se četvrti dvogodišnji međunarodni znanstveni skup „Socijalizam na klupi“. Ovogodišnja tema – Kontinuiteti i inovacije – upućuje na prijelazna  obilježja socijalističkoga društva koje je sadržavalo značajke prošlosti i  budućnosti, kapitalističkog građanskog i utopijskog komunističkog društva.  Zanima nas stoga na što su se komunisti po dolasku na vlast mogli ili morali  osloniti, što su zadržali i prilagodili, što su inovativnoga ostvarili i  koliko je novoga preživjelo, prenijelo se u postsocijalizam i ondje postalo  dobrodošlom baštinom ili neželjenim teretom. U središtu interesa  prijavljenih izlaganja je socijalistička Jugoslavija, no mnogi sudionici  govorit će i o širem europskom prostoru.

Gotovo 90 sudionika održat će svoja izlaganja u 14 tematskih sekcija, na  okruglim stolovima i plenarnim predavanjima. Sudionici dolaze iz 14 zemalja:  Austrija, Bosna i Hercegovina, Češka, Danska, Francuska, Italija, Mađarska,  Norveška, Njemačka, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Srbija, Švicarska i Hrvatska.Plenarna predavanja održat će pozvani predavači – tri ugledne znanstvenice:  Muriel Blaive s Instituta za istraživanje totalitarnih režima u Pragu  (Popular Opinion and Surveillance Practices under Communism: The  Czechoslovak Case in its Central-European Context), Marie-Janine Calic sa  Sveučilišta u Münchenu (Tito’s Yugoslavia in the Age of Détente) i Catherine  Samary, umirovljena profesorica Sveučilišta Paris-Dauphine (The  Anti-capitalist Stakes: Why, Where, How? From Past to Present Communist “Concrete Utopias”). Na okruglim stolovima bit će predstavljena nova izdanja: novi zbornik  CKPIS-a pod naslovom Komunisti i komunističke partije: politike, akcije  debate, novi broj koparskog časopisa Acta Histriae s temom The Yugoslav  Laboratory of Political Innovation te niz izdanja Hrvatskog državnog arhiva.  Tema jednog od okruglih stolova bit će istraživački projekt  Mikrosocijalizam.

Službeni jezici skupa su hrvatski (i međusobno razumljivi jezici) i engleski. Izlaganja su otvorena za javnost. Dio programa prenosit će Radio  Rojc (radio.rojc.eu) koji je ujedno i medijski pokrovitelj skupa. Skup se održava uz potporu Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.

Program i knjiga sažetaka