Slideshow shadow

Preminuo akademik Petar Strčić

June 24, 2019 in Novosti by mradosevic

Kao povjesničar akademik Strčić uglavnom se bavio poviješću zapadnog dijela Hrvatske, posebno hrvatskim narodnim preporodom u Istri i na kvarnerskim otocima, razdobljem između dva svjetska rata te Drugoga svjetskog rata.

O temama iz tih područja kao autor i suautor objavio je tridesetak knjiga i brojne članke.

Najvažnija djela su mu Građa o talijanskoj okupaciji otoka Krka (1970.), Prvi tabor Hrvata Istre i Kvarnerskih otoka (1971), Vanjskopolitička borba Josipa Broza Tita za Istru od 1941. do 1945. godine (1978.), Krk (1978), Povijest Rijeke (1988.), Hrvatski narodni preporod (1988.), Hrvatski istarski trolist (1996.), Prva gimnazija u Rijeci (1997.), Županija primorsko-goranska (1996.), Košljun i franjevački samostan (2001.) te Od pape Aleksandra III. do pape Ivana Pavla II. (2003). Zajedno s akademikom Lujom Margetićem priredio je izdanja srednjovjekovnog krčkog (1988.), senjskog (1988.) i rapskog (2004.) statuta.

Tri je puta dobio nagradu Grada Rijeke te nagrade Grada Krka i Pazina. Dobitnik je nagrade Grada Rijeke za životno djelo, za cjelokupan doprinos unapređenju i promicanju znanosti te istraživanju povijesti grada Rijeke i zapadne Hrvatske.

Predavanje Antona Percana “Povijest kupališta u Puli” u Puli

June 24, 2019 in Novosti by mradosevic

U petak, 28. lipnja 2019., s početkom u 20:30 na Rotondi kupališta Stoja u Puli, povodom obilježavanja Dana sv. Petra, održat će se predavanje dipl. ing. arh. Antona Percana “Povijest kupališta u Puli”. Uz predavanje održat će se i prigodni glazbeni uvod Marka Percana te izlaganje o Stoji Vladimira Mira Naćinovića. Organizatori su Grad Pula-Pola Mjesni odbor Stoja i Istarsko povijesno društvo.

Pozivnica – Invito

13. Porečki povijesni festival – Giostra u Poreču

June 19, 2019 in Novosti by mradosevic

GiostraPorečki povijesni festival – Giostra službeno se otvara u petak, 21. lipnja 2019., s početkom u 20 sati mimohodom sudionika koji kreće s rive ulicama grada te nastavlja u 20.30 sati u Uvali Peškera prigodnim programom koji će se završiti spektakularnim vatrometom. Tijekom subote i nedjelje u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima održat će se plesni, glazbeni i zabavni program u kojemu će nastupiti svi festivalski sudionici, pa će se na Trgu slobode moći pogledati plesovi, točke s konjima i druge zabavne točke, nastupat će mačevaoci, dobošari, ulični zabavljači, a bit će organizirano i stručno kostimirano vodstvo po starogradskoj jezgri… Posjetitelji će također moći svjedočiti oživljenoj povijesti baroknih plemićkih i pučkih prostora, a za najmlađe će biti organiziran dječji kutak na Trgu slobode. Istodobno, posjetitelje Giostre u sklopu svog srednjovjekovnog tematskog parka animirat će i zabavljati članovi Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta. Posebno zanimljiv program za djecu organizirat će se u nedjelju u poslijepodnevnim satima kada su, u organizaciji Udruge Birikina, na rasporedu programi za djecu, radionice, tematsko oslikavanje lica, foto corner  i predstava „Graškolino“ inspirirana Andersenovom „Princezom na zrnu graška“. U nedjelju u 20.30 sati u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine desetak članova Društva prijatelja Giostre postavit će dramsku predstavu „Spiriti e briganti“, čiji je redatelj Gaetano Benčić.

Središnji događaj Festivala je viteški turnir Giostra, koji je na rasporedu u subotu s početkom u 20.30 sati na trkalištu u uvali Peškera. Događaj je rekonstruiran prema zahtjevnim pravilima turnira kakav se u Poreču održavao 1745. godine. Na turniru će sudjelovati 12 konjanika, uglavnom profesionalaca iz istarskih konjičkih klubova te nekoliko konjanika-amatera iz Društva prijatelja Giostre, koji će se boriti za par kremenjača. Publika će biti podijeljena u četiri kontrade, od kojih će svaka biti obilježena svojim imenom i bojom, a bodriti će po tri konjanika. Najsretniji u publici bit će nagrađen vikend paketom koji je osiguran od strane sponzora.

Tema ovogodišnje Giostre jest povijesno graditeljstvo. Kroz pokazne radionice i demonstracije prikazat će se obrti i zanati vezani uz graditeljstvo u povijesti, osobito u doba baroka. Razdoblje je to kada se  gradu Poreču ostvaruju velike građevinske investicije, među ostalim i  izgradnja najveće barokne palače u Istri – palače Sinčić. Arhivski izvori progovaraju o zastupljenosti zidara, kamenoklesara, stolara i drugih zanimanja povezanih s građevinskom aktivnošću, pa će njihova zanimanja i načini rada oživjeti na samom festivalu. Uljančić je također istaknula angažman članova Društva prijatelja Giostre koji se kroz rad u različitim sekcijama pripremaju za nastup na festivalu.

Festival se održava u organizaciji Društva prijatelja Giostre, Zavičajnog muzeja Poreštine i Studija 053. Ulaz na sve programe je slobodan.

Izložba “Pulski električni tramvaj (1904. – 1934.)” u Puli

June 14, 2019 in Novosti by mradosevic

U subotu, 15. lipnja 2019., s početkom u 19 sati u Zerostrasse (ulaz iza Dvojnih vrata) bit će otvorena izložba “Pulski električni tramvaj (1904. – 1934.)”. Organizator je Povijesni i pomorski muzej IStre – Museo storico e navale dell’Istria.

Pozivnica

Predstavljanje zbornika radova “U sjeni Velikoga rata: odraz ratnih zbivanja na život istarskoga civilnog stanovništva” u Puli

June 11, 2019 in Novosti by mradosevic

U sjeni Velikoga rataU ponedjeljak, 17. lipnja 2019., s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula (Kandlerova 39) bit će predstavljen zbornik radova “U sjeni Velikoga rata: odraz ratnih zbivanja na život istarskog civilnog stanovništva”. Zbornik je nastao na temelju međunarodnoga znanstvenog skupa, održanog od 13. do 15. listopada 2016. u Puli u organizaciji Istarskoga povijesnog društva. Kroz 16 znanstvenih članaka obrađuju se pitanja vezana uz do sada slabo istražene povijesne teme  civilnoga života u Istri, odnosno tadašnjoj Istarskoj Markgrofoviji, ali i području zaleđa Sočanskoga fronta, kao i pitanja izbjegličkih logora u kojima su bili smješteni Istrani za razdoblja Prvoga svjetskoga rata. O zborniku će govoriti Gracijano Kešac, prof. i dr. sc. Maja Polić te urednici, dr. sc. Mihovil Dabo i dr. sc. Milan Radošević. Organizatori su Istarsko povijesno društvo, Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navale dell’Istria i Gradska knjižnica i čitaonica Pula.

Pozivnica-Invito

Impressum i sadržaj