Slideshow shadow

Otvaranje izložbe “Od pobjede do pobjede” u Puli

April 30, 2019 in Novosti by mradosevic

U četvrtak, 2. svibnja 2019. s početkom u 18 sati u pulskom Kino Valli bit će otvorena fotografska izložba “Od pobjede do pobjede”. Izložba predstavlja značajne trenutke iz Drugoga svjetskog rata te Domovinskog rata. Organizator je  Udruga VeDRA (Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista).

Predstavljanje knjige “Cold War Files. Istria 1946-1954 / Dokumenti iz Hladnog rata. Istra 1946. – 1954.” u Puli

April 30, 2019 in Novosti by mradosevic

Istria 1946 - 1952U petak, 3. svibnja 2019., s početkom u 18 sati, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula bit će predstavljena knjiga “Cold War Files. Istria 1946-1954 / Dokumenti iz Hladnog rata. Istra 1946. – 1954.” čiji je urednik David Orlović, mag. hist. U knjizi urednik predstavlja deklasificirane dokumente koje je američka CIA sastavila između 1946. i 1954. godine. Uz urednika, na promociji će govoriti dr. sc. Alen Tafra, Nikša Minić, mag. hist. te Filip Zoričić, prof. Organizatori su Institut Mediterran i Gradska knjižnica i čitaonica u Puli.

Izložba “Putevima revolucije” u Buzetu

April 25, 2019 in Novosti by mradosevic

U četvrtak, 25. travnja 2019., s početkom u 20 sati, u buzetskom Zavičajnom muzeju Pučkog otvorenog učilišta “Augustin Vivoda” bit će otvorena izložba “Putevima revolucije”,  o memorijalnom turizmu u bivšoj Jugoslaviji. Izložba će se moći razgledati do 9. svibnja, radnim danom od 9 do 15 sati.

Spomenički lokaliteti NOB-a ubrzo nakon završetka Drugog svjetskog rata postali su mjesta pohoda i komemoracija brojnih građana, da bi do sredine 70-ih godina prošlog stoljeća partizanske marševe, ekskurzije i izlete, naziva Putevima revolucije pohodilo oko dva i pol milijuna građana. Do kraja desetljeća ovaj broj se penje na oko četiri milijuna posjetitelja godišnje, a spomenički lokaliteti NOB-a postaju dio turističke ponude.

Na primjerima spomeničkih lokaliteta s područja cijele bivše države, izložba Putevima revolucije problematizira spomenike NOB-a u kontekstu njihova uključivanja u turističku ponudu te kako je ona artikulirana od sredine sedamdesetih do raspada SFRJ. Kako poimanje spomen obilježja NOB-a kao turističkog proizvoda utječe na mehanizme njihovog podizanja i upravljanja? Jesu li su ovi lokaliteti i danas dio turističke ponude? Koncept izložbe potpisuju Lana Lovrenčić i Milan Rakita. Izložba je nastala u okviru međunarodne platforme Neprimjereni spomenici i do sada gostovala u Zagrebu, Sarajevu, Kraljevu, Nišu, Šabcu, Ljubljani, Beogradu, Čakovcu, Splitu, Križevcima…

Znanstveni skup “I te gori visokost ide daže pod oblaki: Život na Učki i oko Učke kroz stoljeća” u Lovranu

April 25, 2019 in Novosti by mradosevic

U subotu, 27. travnja 2019., s početkom u 9 sati u Hotelu “Lovran” u Lovranu održat će se znanstveni skup “I te gori visokost ide daže pod oblaki: Život na Učki i oko Učke kroz stoljeća”. Organizatori su Katedra Čakavskoga sabora Lovran i Javna ustanova “Park prirode Učka”.

Pozivnica i program

Otvorenje izložbe „Ahmići: 48 sati pepela i krvi“ u Puli

April 23, 2019 in Novosti by mradosevic

U petak, 26. travnja 2019., s početkom u 17 h u prostoru SENSE centra u Puli (Danteov trg 3/I) održat će se otvorenje izložbe fotografija „Ahmići: 48 sati pepela i krvi“.  Narativ je posvećen Tribunalovoj istrazi, rekonstrukciji i   procesuiranju zločina počinjenih u Ahmićima u srednjoj Bosni 1993.  godine. Kao i svi dosadašnji interaktivni narativi u produkciji  SENSE-a, i ovaj najnoviji je rezultat nastojanja da se dokumentiraju i  učine trajno i široko dostupnima činjenice utvrđene izvan razumne  sumnje u postupcima pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu  Jugoslaviju.

Prezentaciju i izložbu će otvoriti sudac Carmel Agius, predsjednik  Rezidualnog mehanizma za međunarodne sudove, uz sudjelovanje bivšeg  hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i dogradonačelnice Pule Elene Belci Puh. Svoj dolazak je potvrdio i hrvatski i jugoslavenski diplomat  Budimir Lončar.

Pozivnica