Slideshow shadow

Predavanje Igora Jovanovića i Igora Šaponje “Istrani u koncentracijskim logorima u Drugome svjetskom ratu” u Umagu

February 28, 2019 in Novosti by mradosevic

U ponedjeljak, 4. ožujka 2019. s početkom u 20 sati, u Gradskoj knjižnici Umag održat će se predavanje Igora Jovanovića, prof. i Igora Šaponje, prof. na temu “Bili smo samo brojevi – Istrani u koncentracijskim logorima u Drugome svjetskom ratu” . Jovanović i Šaponja, dovjica pulskih profesora povijesti, već deset godina prikupljaju audio i video svjedočanstva ljudi iz Istre koji su prošli kroz koncentracijske logore i preživjeli holokaust. Organizatori predavanja su Udruga antifašista Bujštine i Gradska knjižnica Umag.

Predavanje i predstavljanje knjige Ive Goldsteina “Jasenovac” u Puli

February 25, 2019 in Novosti by mradosevic

U četvrtak, 28. veljače 2019., s početkom u 12 sati dr. sc. Ivo Goldstein održat će predavanje u Svečanoj dvorani “Tone Peruško” Sveučišta Jurja Dobrile u Puli (Ivana Matetića Ronjgova 1). U 19 sati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca Arheološkog muzeja Istre (De Villeov uspon 8) bit će predstavljena njegova knjiga ”Jasenovac”. Uz Ivu Goldsteina o knjizi će govoriti Ivo Pejaković i Seid Serdarević. Jasenovac Ive Goldsteina je prva prava znanstvena monografija o jednom od najstrašnijih mučilišta i gubilišta Drugog svjetskog rata.

Pozivnica – Invito

Znanstveni skup “Barban i Barbanština od prapovijesti do danas” u Barbanu

February 21, 2019 in Novosti by mradosevic

U četvrtak i petak, 21. i 22. veljače 2019. u Centru za posjetitelje u Barbanu, u sklopu IX. Memorijala Petra Stankovića “Barban u srcu”,  održat će se znanstveni skup “Barban i Barbanština od prapovijesti do danas”. Organizatori su Općina Barban i Katedra Čakavskog sabora za povijest Istre Pazin.

Pozivnica

Predstavljanje knjige Mate Krajine “Milovani – za vjeru i narod” u Puli

February 19, 2019 in Novosti by mradosevic

U srijedu, 20. veljače 2019., s početkom u 19 sati u Domu hrvatskih branitelja u Puli održat će se predstavljanje knjige Mate Krajine “Milovani – za vjeru i narod”.  O knjizi će govoriti Davor Ivo Stier, Antun Kliman, Elvis Orbanić, Ilija Jakovljević, Mons. Ivan Milovan te Mate Krajina. U programu će sudjelovati Danijel Načinović. Organizator je Hrvatski katolički zbor MI – Istra.

Pozivnica

 

Predavanje Igora Jovanovića i Igora Šaponje “Ilegalni bjegovi iz Istre nakon Drugog svjetskog rata” u Premanturi

February 5, 2019 in Novosti by mradosevic

U četvrtak, 7. veljače 2019., s početkom u 19:30 u “Školi” na placi u Premanturi, održat će se predavanje Igora Jovanovića, prof.  i Igora Šaponje, prof., “Ilegalni bjegovi iz Istre nakon Drugog svjetskog rata”. Organizatori su Fenoliga udruga u kulturi i Javna ustanova Kamenjak.

O predavanju

Predavanje se odnosi na ilegalne migracije iz hrvatskoga dijela Istre u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata zaključno s krajem 1960-ih godina 20. stoljeća. Vremenski je okvir determiniran političkim prilikama u Jugoslaviji nakon 1945. koje su imale svoje direktne implikacije u pogledu migracijskih procesa. Ilegalne su migracije prisutne od završetka Drugoga svjetskog rata i trajale su u većem intenzitetu do kraja 1960-ih godina 20. stoljeća. Nastavljaju se i nakon navedenog razdoblja, ali su puno manjeg intenziteta. Naime, tek krajem 1960-ih  Jugoslavija je počela izdavati putovnice pa više nije bilo (osim u slučaju kriminalaca i izbjegavanja vojnog roka) tolike potrebe za ilegalnim bježanjem. Kao završnu godinu fenomena ilegalne emigracije uzima se 1968., kada Savezna Republika Njemačka i SFRJ potpisuju ekonomski sporazum o razmjeni radnika.

O ilegalnim se migracijama iz hrvatskog dijela Istre nakon Drugoga svjetskog rata vrlo malo govorilo, a još manje pisalo jer socijalistički poredak kao ispravan i pravedan nije smio doći u pitanje. Mada se toj temi daje više pozornosti početkom 21. stoljeća, literatura je vrlo oskudna, a arhivska građa još uvelike neistražena.

Često se ilegalne migracije poistovjećivalo s procesom egzodusa ili ih se smatralo njegovim dijelom. Međutim, ilegalne migracije i egzodus su dva paralelna procesa koja su se odvijala nezavisno jedan od drugoga. Faze egzodusa i ilegalnih migracija se međusobno prepliću, a da pritom zadržavaju svoje karakteristike. Oba procesa nisu jedinstvena sama za sebe već se promatraju u širem kontekstu legalnih i ilegalnih migracija u srednjoj i istočnoj Europi u vrijeme i nakon završetka Drugog svjetskog rata.

O predavačima

Igor Šaponja rođen je 1974. u Puli gdje i završava osnovnu i srednju školu te Filozofski fakultet, smjer povijest i hrvatski jezik i književnost. Danas predaje povijest u Ekonomskoj školi Pula i Strukovnoj školi Pula. Član je Istarskog povijesnog društva  te se već duži niz godina s kolegom Igorom Jovanovićem bavi prikupljenjem videosvjedočanstava žrtava totalitarističkih režima. Surađuju na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim projektima u kojima koriste svjedočanstva sakupljena u proteklih deset godina.

Igor Jovanović rođen je 1974. u Puli gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je Povijest i Hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Puli, Sveučilištu u Rijeci. Od 2000. radi kao nastavnik u istarskim školama, a od 2004. radi kao učitelj povijesti u OŠ Veli Vrh. Uz prosvjetni rad bavi se istraživanjem različitih tema iz novije povijesti Istre i pisanjem stručnih radova. Sudjelovao je i predavao na nekoliko značajnih državnih i međunarodnih znanstvenih skupova i seminara o holokaustu. Član je različitih strukovnih vijeća, udruga i Istarskoga povijesnog društva – Società Storica Istriana – Istrsko zgodovinsko društvo. Doktorand je povijesti na Univerzi na primorske u Kopru.